Voeding en kanker passageklachten slokdarm maagNaast oesophagus- en maagcarcinoom kunnen ook pancreas- en longcarcinoom passageklachten geven, door ingroei of druk op de slokdarm, maag of duodenum. Passageklachten treden vaak geleidelijk aan op. In eerste instantie geven vlees, rauwe en harde stukjes groente en fruit, broodkorsten en haastig eten problemen. In toenemende mate ontstaat het gevoel dat het eten niet wil zakken.

Bij doorgroei van de tumor is steeds minder passage van voedsel en vocht mogelijk en uiteindelijk kan soms ook speeksel niet meer worden weggeslikt. Bestraling of plaatsing van een stent kan de passage verbeteren. Het eten van zachte en vloeibare voeding kost veel tijd en aandacht en eten is daardoor zeer vermoeiend.

Aandachtspunten:

  • Ga na wat de ernst van de klachten is.
  • Ga na wat de mogelijke oorzaak is:
    • Carcinoom in slokdarm, maag, alvleesklier, longen.
    • Vernauwing van slokdarm door ingroei of druk op de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm.
    • Vernauwing door stricturen als gevolg van eerdere operatie of bestraling.
  • Overleg eventueel met de arts welke voeding mogelijk is en mag.
  • Geef houdingsadviezen: de maaltijden zo mogelijk zittend gebruiken en niet direct gaan liggen na een maaltijd.
  • Bespreek dat eten tijd kost, langzaam passeert en dat het vermoeiend kan zijn om toch voldoende binnen te krijgen.
  • Verwijs naar de diëtist wanneer vloeibare voeding nodig is.
  • Verwijs naar de diëtist wanneer er door de passageproblemen gewichtsverlies optreedt.
  • Bespreek met de patiënt de voedingstips en geef ze eventueel mee. De voedingstips kunt u hier vinden: http://www.voedingenkankerinfo.nl/4939-2/.