• acrylamide
    een stof die kan ontstaan als zetmeelrijke producten, zoals aardappelen en granen, worden verhit boven 100°C.
  • antioxidanten
    Stoffen die de beschadiging van cellen kunnen tegengaan. Deze DNA-beschadiging wordt veroorzaakt door agressieve stoffen, de vrije radicalen.
  • BMI
    Body Mass Index. Deze wordt als volgt berekend: gewicht  (kg)/ (lengte (m) x lengte (m))  
  • brachytherapie
    Inwendige bestraling van de prostaat.
  • cafeïne
    een stimulerende stof die we in Nederland vooral binnenkrijgen door het drinken van koffie en thee.
  • daïdzeïne
    een fyto-oestrogeen, het vertoont een werking zoals het vrouwelijk hormoon oestrogeen.
  • diarree
    Een maag-darmziekte, waarbij sprake is van dunne ontlasting gedurende meer dan 4 keer per dag.
  • fijne vezels
    Deze zitten in bruinbrood, fijn volkoren brood, aardappelen en fruit. Fijne vezels prikkelen de darm niet extra. Ze binden het teveel aan vocht in de ontlasting.
  • fyto-oestrogenen
    een groep stoffen die erg lijken op oestrogeen, ze worden ook wel isoflavonen genoemd
  • galzuren
    Worden door de galblaas uitgescheiden. Ze komen in de darm. Daar helpen ze bij het verteren van ons voedsel, met name het vet uit ons eten.
  • genisteïne
    een fyto-oestrogeen, het vertoont de werking als het vrouwelijk hormoon oestrogeen.
  • gluten
    Een eiwit dat van nature voorkomt in bepaalde granen.
  • grove vezels
    Deze bijvoorbeeld in donker roggebrood, grof volkoren brood, brood met zaden en pitten, muesli en rauwkost. Ook in vezelig fruit zoals sinaasappels, pruimen en ananas. Grove vezels prikkelen de darm extra.
  • haemijzer
    Ijzer in onze voeding, voornamelijk afkomstig van dierlijke voedingsmiddelen.
  • isoflavonen
    een groep stoffen die erg lijkt op oestrogeen, ook wel fyto-oestrogeen genoemd.
  • lactose
    melksuiker
  • lactose intolerantie
    Het lichaam kan niet goed tegen lactose. Lactose is een ander woord voor melksuiker. Dit komt doordat het lichaam (tijdelijk) te weinig lactase produceert. Lactase is het stofje wat nodig is om lactose af te breken.
  • lycopeen
    behoort tot de bioactieve stoffen en hoort bij de carotenoïden. Lycopeen is een antioxidant die voorkomt in tomaten en tomatenproducten.
  • mineralen
    Stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. Ze leveren geen energie.
  • obstipatie
    Een abnormaal vertraagde en/of bemoeilijkte stoelgang van minder dan drie keer per week. Harde of keutelvormige ontlasting en de noodzaak om hard te persen. De klachten kunnen zowel afzonderlijk als gecombineerd optreden.
  • oestrogeen
    een groep vrouwelijke hormonen die een rol spelen bij de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, het reguleren van de menstruele cyclus en bij zwangerschap.
  • onoplosbare vezels
    Deze absorberen water in het maag-darmkanaal, worden niet afgebroken in de dikke darm maar zorgen door hun bulkvorming voor een goede soepele ontlasting en komen vooral voor in granen en noten. Onoplosbare vezels kunnen worden onderverdeeld in grove vezels en fijne vezels.
  • oplosbare vezels
    Deze vezels worden door bacteriën in de dikke darm wel afgebroken tot stoffen die goed zijn voor het darmslijmvlies. Ze komen vooral voor in groente en fruit.
  • placebo
    een als geneesmiddel voorgeschreven of aangeprezen middel dat geen werkzame bestanddelen bevat.
  • PSA
    prostaat specifiek antigeen. Een eiwit dat in het bloed voorkomt en alleen door de prostaat wordt gemaakt. Het wordt gebruikt bij het opsporen van prostaatkanker.
  • radicale prostatectomie
    het verwijderen van de prostaat.
  • rood vlees
    Rund- , varkens- , lams- en geitenvlees vallen onder rood vlees. Daarnaast alle andere zoogdieren, zoals ree en ander wild.
  • sondevoeding
    Een dunne, vloeibare volwaardige voeding die via een slangetje (sonde) rechtstreeks in de maag of darmen toegediend kan worden.
  • vitamines
    Stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. Ze leveren geen energie.
  • vrije radicalen
    Vrije radicalen kunnen gezonde cellen aanzetten tot abnormaal gedrag. Ze komen voor in de atmosfeer (door luchtverontreiniging), voedsel en in ons eigen lichaam.
  • wit vlees
    Alle kippenvlees, kalkoen en andere gevogelte wat wit is voor de bereiding. Dit in tegenstelling tot rood vlees, wat rood is als het rauw is.