Voedingenkankerinfo - Wijn salvestrolenEr zijn geen goede wetenschappelijke studies gedaan bij mensen waarin gekeken is naar het effect van salvestrolen op tumorgroei. Op dit moment is er dan ook onvoldoende bewijs om een supplement met salvestrolen te adviseren bij de behandeling van kanker.

Er is nog veel onderzoek bij mensen nodig om duidelijkheid te krijgen over dit onderwerp.

Wat zijn Salvosterolen?

Salvosterolen zijn afweerstoffen van planten. Planten hebben net als dieren en mensen manieren om zich te verdedigen tegen gevaar. Voor een plant bestaat het gevaar uit aanvallen van bacteriën, schimmels, virussen en insecten. Wanneer een plant aangevallen wordt, maakt die afweerstoffen aan die salvestrolen worden genoemd. Deze komen in kleine hoeveelheden in onze voeding voor in groente, soja, knoflook, bonen, pinda’s, aardappelen, rode wijn en bessen. Salvestrolen hebben een bittere smaak. Er zijn supplementen te koop met een veelvoud van deze salvestrolen in geconcentreerde vorm. Daarbij wordt beweerd dat salvestrolen bij mensen de gezondheid zouden kunnen verbeteren, onder andere door te beschermen tegen kanker.

Er zijn veel verschillende stoffen die tot de salvestrolen behoren. Van de meeste weten we nog weinig. Het is niet altijd duidelijk welke salvestrolen een supplement bevat. Het meest onderzocht is resveratrol.

Resveratrol en kanker

Resveratrol heeft mogelijk meerdere interessante eigenschappen. Deze stof heeft onder andere bij proefdieren en in reageerbuisjes laten zien dat het afsterven van kankercellen erdoor wordt bevorderd. Dat zou interessant kunnen zijn bij de behandeling van tumorcellen.

Zowel onderzoek bij dieren als onderzoek in reageerbuisjes kunnen echter niet worden vertaald naar de mens, omdat stoffen in het menselijk lichaam zich anders gedragen en de reacties anders kunnen zijn dan bij proefdieren of in reageerbuisjes.

Goede studies met mensen ontbreken waarbij resveratrol als behandeling wordt ingezet. Momenteel is er een aantal in uitvoering, maar de resultaten daarvan zijn nog niet bekend. Op dit moment is er onvoldoende bewijs dat salvestrolen de tumorgroei bij mensen beïnvloedt. Dat maakt dat het slikken van supplementen met salvestrolen niet wordt aangeraden. Het is ook vaak onduidelijk welke salvestrolen er precies in supplementen zitten en hoeveel. Meer studies bij mensen zijn nodig om de effectiviteit en veiligheid vast te stellen.