Probiotica darmgezondheidNee, er is geen bewijs dat probiotica beschermen tegen kanker.

Ook is er geen bewijs dat probiotica veilig en werkzaam zijn bij kanker. Er is onvoldoende bewijs dat probiotica beschermen tegen het opnieuw krijgen van kanker.

 

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende bacteriën die voorkomen in bepaalde zuivelproducten of als voedingssupplement. Deze micro-organismen kunnen, wanneer in de juiste hoeveelheid, een positieve bijdrage aan de gezondheid leveren. Er zijn slechts enkele soorten bacteriën die werkzaam blijven in de darm.

Geen bewijs dat probiotica beschermen tegen ontstaan van kanker bij mensen

Voeding en Kanker info - Yoghurt en probioticaProefdier onderzoek naar het effect van de aanwezige levende bacteriën in probiotica laat zien dat door de bacterie ‘Lactobacillus acidophilus’ het aantal kankercellen in ratten afnam. Bij verschillende overzichtsstudies waarbij gekeken werd naar onderzoeken in cellen en proefdieren. worden wisselende resultaten gezien. Er wordt veel geëxperimenteerd met verschillende soorten bacteriën. Bij mensen zijn er tot op heden nog geen studies gedaan die enig gunstig effect laten zien. Tot op heden is er onvoldoende bewijs dat probiotica beschermen tegen het ontstaan van kanker. Daarom adviseren wij niet om probiotica te gebruiken met als doel kanker te voorkomen.

Onvoldoende bewijs van veiligheid en werkzaamheid van probiotica bij kanker

Er is onvoldoende bewijs om te zeggen dat probiotica veilig of werkzaam zijn bij kanker. In 2014 is een grote overzichtsstudie verschenen waarbij ruim 1500 patiënten met kanker die probiotica gebruikten zijn bekeken. Deze studie laat zien dat probiotica mogelijk de ernst en frequentie van diarree bij patiënten met kanker verminderde.

Mogelijk zijn er ook minder vaak anti-diarree medicijnen nodig. Een deel van de patiënten had bacteriën in het bloed die gerelateerd waren aan het gebruik van probiotica supplementen. Deze bacteriën zorgden soms voor bloedvergiftiging. Probiotica supplementen lijken dus niet voor alle patiënten met kanker veilig.

Probiotica en het opnieuw krijgen van kanker

Er is een tweetal studies gedaan naar blaaskanker en probiotica. In totaal deden hier 200 patiënten met blaaskanker aan mee. De ene helft van de patiënten kreeg wel een probiotica supplement en de andere helft niet. Het ging hier om probiotica van de stam Lactobacillus casei. Er werd onderzocht of er een effect zichtbaar was op de terugkeer van de blaaskanker. Dit was inderdaad het geval. Mensen in de probiotica groep kregen minder snel opnieuw blaaskanker dan de mensen die geen probiotica gebruikten.

Om algemene aanbevelingen te kunnen doen over het gebruik van probiotica en het opnieuw krijgen van kanker is meer onderzoek bij grotere patiëntengroepen en verschillende soorten kanker gewenst. Tot die tijd adviseren wij om alleen in overleg met uw arts probiotica te gebruiken.