Voeding en Kanker info - wijn alcohol

Om kanker te voorkomen, kunt u het beste geen alcohol drinken. Alcohol verhoogt de kans op verschillende soorten kanker, namelijk mond-, keel- en strottenhoofdkanker, slokdarmkanker, maagkanker, leverkanker, borstkanker en darmkanker.

Het advies is om zo min mogelijk alcohol te drinken. Voor de preventie van kanker kunt u het best helemaal geen alcohol drinken. Dit advies geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. De mogelijke voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid.

 

Lees onze tips voor minder alcohol

Eerder werd gezegd dat het gezond was om een glas wijn per dag te drinken. Dat is echter niet juist. Er is niet met zekerheid te zeggen dat matige consumptie van alcohol u zou kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Er is geen reden om voor uw gezondheid alcohol te gaan drinken.

Er is geen verschil in het soort drankje wat u drinkt. Het schadelijke bestanddeel van het drankje is de alcohol zelf, niet of het wijn of bier is. Bovendien zit er in elk drankje evenveel alcohol, als u het glas gebruikt dat bij het drankje hoort. Dus wijn in een wijnglas, bier in een bierglas en likeur in een borrelglaasje.

Alcohol bij de behandeling

Wanneer u wordt behandeld of bepaalde medicijnen gebruikt, vraag dan altijd uw arts of u alcohol mag gebruiken. Bij een gevoelige of pijnlijke mond, door de behandelingen of bij een tumor in de mond, keel of slokdarm wordt alcohol afgeraden.

Alcohol na de behandeling

Na de behandeling gelden de adviezen ter preventie van kanker: het is het beste om helemaal geen alcohol te drinken. Dit advies geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.