- Voeding en Kanker Info - http://www.voedingenkankerinfo.nl -

Is graviola of zuurzak werkzaam bij kanker?

Voeding en Kanker info - zuurzak
Voeding en Kanker info - zuurzakDe werking van producten van de graviolaboom op kanker is niet onderzocht bij mensen. Daarom worden producten van de graviolaboom bij kanker niet aanbevolen.

Er kan ook geen uitspraak worden gedaan over de veiligheid van het gebruik van deze producten.

De graviolaboom

De graviola boom en de vruchten zijn bekend onder meerdere namen, namelijk: graviola, maar ook zuurzak, zure sop, sour sop, guanabana en de Latijnse naam: Annona Muricata. In dit artikel wordt gesproken over graviola.

De graviolaboom komt voornamelijk voor in Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Ook in delen van Azië en Afrika kan de boom groeien. Van de boom wordt alles benut: de vruchten, zaden, bladeren en de schors. De vruchten hebben een groen, geschubde schil met op iedere schub een gekromde stekel. Doorgaans zijn de vruchten een vuist groot met licht afgeplatte zijden. Het vruchtvlees is wit en papperig van structuur.

In de wetenschappelijke literatuur wordt onderscheid gemaakt in studies met zaden, vruchten, schors en bladeren van de boom. De vruchten zijn tot nu toe het minst onderzocht. De genoemde extracten in de literatuur komen met name van de bladeren.

Nog veel onderzoek nodig

De laatste jaren zijn er regelmatig artikelen gepubliceerd waarin de ontdekking van nieuwe stoffen van de graviolaboom wordt beschreven. Er zijn meerdere studies uitgevoerd naar de werking van deze stoffen op kankercellen in reageerbuisjes en bij dieren met kanker.

Sommige van deze stoffen lijken de groei van kankercellen tegen te gaan. De werking van componenten van de graviolaboom zou een stimulerende invloed kunnen uitoefenen op celdood waardoor de tumor in omvang afneemt. Dit is beschreven bij prostaatkankercellen, pancreaskanker (alvleesklier) cellen, borstkankercellen, darmkankercellen, slijmvlieskankercellen (bij hoofd/halskanker) en bij bepaalde vormen van bloedkankercellen. Resultaten uit onderzoek bij kankercellen kunnen echter niet vertaald worden naar de mens.

Bij twee kleine studies met muizen met alvleesklierkanker en muizen met ingespoten borstkankercellen werd gezien dat de tumor in dieren die graviola kregen kleiner of lichter in gewicht was dan in dieren die geen extract van de graviolaboom kregen. Resultaten uit onderzoek bij muizen kunnen echter niet vertaald worden naar de mens. Eerste onderzoeken laten zien dat graviola gezonde cellen niet of nauwelijks beïnvloedt. Kankercellen werden gedood door de graviola. Dit is echter niet onderzocht bij mensen. Op basis van deze resultaten worden producten van de graviolaboom bij kanker niet aanbevolen en kan er geen uitspraak worden gedaan over een veilig gebruik.