FoliumzuurEr is onvoldoende bekend over de effectiviteit en veiligheid van extra foliumzuur tijdens de behandeling van borstkanker. Omdat er aanwijzingen zijn dat foliumzuur de tumorgroei kan versnellen is het gebruik van extra foliumzuur op eigen initiatief af te raden. Bij een tekort kan in overleg met uw arts of diëtist overwogen worden om een supplement te slikken.

Foliumzuur en kanker

Foliumzuur is een vitamine betrokken bij de celdeling. Cellen die zich snel delen, zoals darmcellen, huidcellen en weefsels die moeten herstellen na behandeling hebben dus baat bij voldoende foliumzuur. Foliumzuur komt van nature voor in groenten, vooral de groene soorten, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Door gevarieerd te eten kan iedereen voldoende foliumzuur binnenkrijgen. Alleen zwangere vrouwen hebben extra foliumzuur nodig.

Studies laten zien dat het slikken van extra foliumzuur het risico op (borst)kanker niet vermindert. In zijn algemeenheid geldt: Vertrouw niet op voedingssupplementen om u tegen kanker te beschermen. Over het effect van foliumzuur als je borstkanker hebt en de invloed ervan op de behandeling is minder bekend. Kankercellen, die ook snel delen, zouden gevoelig kunnen zijn voor foliumzuur. Uit dierproeven zijn er aanwijzingen dat extra foliumzuur de groei van borsttumoren kan versnellen. Ook uit onderzoek bij vrouwen lijkt het dat een hoge inname van foliumzuur het borstkankerrisico kan vergroten door de hoeveelheid stamcellen in de borst uit te breiden. Deze cellen kunnen ontsporen en dit kan de start van borstkanker betekenen. Ook zorgt foliumzuur er mogelijk voor dat de slechte deling van cellen van de melkgangen (ductale cellen) doorgaat, wat ook kan resulteren in borstkanker.

Foliumzuur en chemotherapie

Methotrexaat is een medicijn tegen kanker dat de werking van foliumzuur tegenwerkt en daardoor de celgroei remt.

In theorie zou extra foliumzuur slikken de bijwerkingen van methotrexaat kunnen verminderen. Het is echter ook mogelijk dat extra foliumzuur de werkzaamheid van methotrexaat vermindert en de celgroei minder goed wordt geremd. Er zijn geen studies bij mensen waarin dit is onderzocht. Vanwege een mogelijke interactie met de behandeling is het verstandig om niet op eigen initiatief voedingssupplementen bij de behandeling van kanker te gebruiken, maar dat altijd met de behandelend arts te bespreken. Lees meer hierover bij Is het zinvol om tijdens mijn behandeling voedingssupplementen te slikken?

Foliumzuur en bestraling

Er zijn geen wetenschappelijke studies gedaan naar het effect van extra foliumzuur tijdens bestraling.

Voldoende foliumzuur is belangrijk

Een goede voedingstoestand is belangrijk bij kanker en tijdens de behandeling ervan. Het kan bijwerkingen verminderen en uw conditie op peil houden. Dat betekent dat de inname van foliumzuur ook voldoende moet zijn. Een gevarieerde voeding levert voldoende foliumzuur. Meer over een gevarieerde voeding leest u bij Voeding tijdens de behandeling. Een eventueel tekort kan worden vastgesteld door uw behandelend arts of diëtist.