ZomeralsumNee, er is geen bewijs dat het zin heeft om een supplement met zomeralsem te gebruiken als u kanker hebt. Omdat over de veiligheid onvoldoende bekend is, is het advies om geen supplement met zomeralsem te gebruiken wanneer u kanker hebt.

 

 

Zomeralsem is een plant met varenachtige bladeren en gele bloemtoppen. Er is een aantal supplementen op de markt waar zomeralsem inzit. In de bladeren en stengel zit de werkzame stof artemisinine die als basis dient voor een aantal medicijnen tegen malaria. Een nadeel van artemisinine is dat na inname er weinig bij de juiste cellen terecht komt, en het deel wat daar wel terecht komt snel door het lichaam wordt afgebroken.

Zomeralsem en kanker

In de medicijnen tegen malaria zit niet de natuurlijke stof artemisinine, maar een verbeterde synthetische variant. Dat komt omdat de natuurlijke vorm niet sterk genoeg is. Deze synthetische variant zit niet in de supplementen met zomeralsem.

Naast de toepassing tegen malaria zijn er summiere aanwijzingen uit onderzoek in reageerbuisjes en bij proefdieren dat artemisinine zou kunnen helpen tegen verschillende soorten kanker. Bij deze studies leek artemisinine de tumorgroei te remmen, tumoren te doden en uitzaaiingen tegen te gaan.

Zowel onderzoek bij dieren als onderzoek in reageerbuisjes kunnen echter niet worden vertaald naar de mens, omdat stoffen in het menselijk lichaam zich anders gedragen en de reacties anders kunnen zijn dan bij proefdieren of in reageerbuisjes. Meer onderzoek bij mensen is daarom nodig.

Dezelfde nadelen van artemisinine als middel tegen malaria gelden overigens ook als middel tegen kanker. De natuurlijke vorm is niet sterk genoeg omdat er onvoldoende van de werkzame stof bij de kankercellen komt. In de studies naar kanker is daarom ook een sterke synthetische variant gebruikt. Hierdoor kan er niet aangetoond worden dat een supplement met natuurlijke zomeralsem een gunstig effect heeft op kankercellen.

Kleine studies bij mensen

In een kleine studie is bij 20 patiënten met dikkedarmkanker gekeken naar het effect van een synthetische variant van artemisinine (Artesunate) op tumoren. Alle deelnemers stonden ingepland voor een operatie om de tumor te verwijderen. Voor de operatie werden de deelnemers in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg voor de operatie twee weken lang Artesunate en de andere groep kreeg gedurende dezelfde periode een placebo (nepmedicijn). Na de operatie werd er in de verwijderde weefsels gekeken naar kankercellen. Het aantal afgestorven kankercellen in het weefselpreparaat was weliswaar groter bij de groep die Artesunate kreeg, maar de meerwaarde van Artesunate bij mensen is nog onduidelijk.

In een studie bij 121 longkankerpatiënten kreeg de helft van de patiënten de reguliere chemotherapie, en de andere helft de reguliere chemotherapie met Artesunate. De patiënten die de combinatie van chemotherapie met Artesunate kregen, reageerden beter op de behandeling dan de mensen die alleen chemotherapie kregen.

Ondanks deze eerste positieve resultaten, is meer onderzoek in grotere groepen patiënten en voor een langere periode nodig.

Veiligheid

Over de veiligheid van zomeralsem als supplement bij kankerpatiënten is weinig bekend. Enkele studies hebben gekeken naar synthetische varianten van zomeralsem bij mensen met kanker. Bij deze studies zijn geen bijwerkingen van de zomeralsem beschreven. Verder onderzoek in de grotere groepen patiënten en voor een langere periode zal hier meer duidelijkheid over moeten geven. Uit voorzorg is daarom het advies om bij kanker geen supplement met zomeralsem te gebruiken.