WietEr is geen overtuigend bewijs dat wiet (cannabis) effectief is tegen tumorgroei. Ernstig zieke patiënten kunnen wel baat hebben bij medicinale cannabis (mediwiet). Mediwiet kan de eetlust stimuleren en zowel pijn als ongewenste bijwerkingen van de kankerbehandeling zoals misselijkheid verminderen. Mediwiet is alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Het gebruik van wietolie en cannabis (wiet) uit de coffeeshop wordt niet geadviseerd bij kanker vanwege het risico op wisselende samenstelling en vervuiling.

Wiet en mediwiet

Cannabis (marihuana/hennep/wiet) is een softdrug die wordt gemaakt van de bloemtoppen van de hennepplant. De werkzame stoffen zijn THC (tetrahydrocannabinol) en CBD (cannabidiol). De hoeveelheid en de verhouding van deze werkzame stoffen bepalen de werkzaamheid zoals ontspanning, kalmte en rust, gevoeligheid voor kleuren en muziek, maar ook de ongunstige bijwerkingen, zoals angst, duizeligheid, hoofdpijn, een onrustig gevoel en geheugenproblemen. Bij cannabis uit de coffeeshop is het onduidelijk wat deze hoeveelheden en verhoudingen zijn waardoor de effecten en bijwerkingen onvoorspelbaar zijn.

Ernstig zieke patiënten kunnen in aanmerking komen voor medicinale cannabis (mediwiet). Deze mediwiet is op zorgvuldige wijze geteeld door een professioneel bedrijf en is van farmaceutische kwaliteit. Er mogen geen bestrijdingsmiddelen, bacteriën, schimmels en zware metalen inzitten. Uit onderzoek blijkt dat wiet uit de coffeeshop daar lang niet altijd aan voldoet.  In de apotheek zijn verschillende soorten mediwiet te krijgen. Hier kan thee van worden gezet of het kan worden geïnhaleerd via een speciale vernevelaar. Het roken van cannabis wordt afgeraden. Meer over mediwiet kunt u lezen in de brochure van het Cannabisbureau. Mediwiet is alleen op doktersrecept verkrijgbaar.

Er zijn enkele studies gedaan in reageerbuisjes en bij proefdieren waaruit blijkt dat de werkzame stoffen in wiet mogelijk de tumorgroei zouden kunnen remmen, tumorcellen zouden kunnen doden en de aanleg van nieuwe bloedvaten rondom de tumor zouden kunnen voorkomen. Zowel onderzoek bij dieren als onderzoek in reageerbuisjes kunnen echter niet worden vertaald naar de mens, omdat stoffen in het menselijk lichaam zich anders gedragen en de reacties anders kunnen zijn dan bij proefdieren of in reageerbuisjes. Studies bij mensen ontbreken waardoor cannabis niet wordt geadviseerd voor het behandelen van kanker.

Wietolie

Door de werkzame stoffen in wiet op te lossen in olie ontstaat wietolie. De kwaliteit en samenstelling van wietolie is onduidelijk. Het percentage en de verhouding werkzame stoffen kan sterk variëren en is afhankelijk van de soort wietplant die gebruikt is. Studies naar de effectiviteit en veiligheid van wietolie bij patiënten ontbreken. Daarom wordt wietolie niet geadviseerd voor de behandeling van kanker.

Sinds kort is ook wietolie op basis van mediwiet verkrijgbaar op doktersrecept. Dit is echter minder beschikbaar dan mediwiet, omdat het slechts op één plek in Nederland wordt geproduceerd. U kunt met uw arts overleggen of wietolie op basis van mediwiet voor u een optie is. Ook is het verstandig om na te vragen bij uw zorgverzekering of dit voor u vergoed wordt.