Voeding en Kanker - Soja tofuJa, het lijkt dat sojaproducten helpen het risico op het krijgen van prostaatkanker te verkleinen. Echter is op dit moment bewijs uit wetenschappelijk onderzoek over dit onderwerp nog beperkt. De volgende informatie in dit artikel is gebaseerd op eerste indicaties.

Anti-testosteron

Soja bevat isoflavonen. Isoflavonen zijn een groep stoffen die erg lijkt op oestrogeen, ze worden ook wel plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen genoemd. Oestrogeen zou theoretisch van invloed kunnen zijn op het verloop van prostaatkanker. Oestrogeen werkt namelijk het hormoon testosteron tegen; het werkt als een anti-testosteron. Hiermee zou verdere groei van de prostaatkanker geremd kunnen worden.

Soja verlaagt risico op krijgen prostaatkanker

Een recent overzichtsartikel bespreekt twee studies met totaal 224 mannen die een verhoogd risico op het krijgen van prostaatkanker hadden door een verhoogd Prostaat Specifiek Antigeen (PSA). De mannen die soja of soja isoflavonen gebruikten, kregen minder vaak prostaatkanker dan de mannen die dit niet gebruikten. Meer onderzoek is nodig om uit te vinden waardoor het komt dat mannen die soja gebruikten minder vaak prostaatkanker kregen.

Studies met hele hoge hoeveelheden soja isoflavonen (250-2000 mg soja isoflavonen per dag) lieten geen negatieve effecten zien en het gebruik van soja supplementen met 1-16 mg soja isoflavonen per kilo lichaamsgewicht gaven geen negatieve effecten. Voor Japan is bekend wat de gebruikelijke inname van soja isoflavonen is, dit is 25-100 mg per dag. Voor Nederland zijn deze getallen niet bekend.

In onderstaande tabel kunt u zien hoeveel soja isoflavonen de verschillende sojaproducten bevatten:

Product Totaal isoflavonen (mg per 100 gram vers product)
Soja meel 165
Soja eiwit isolaat 91
Tempeh 61
Miso 41
Taugé 34
Soja yoghurt 33
Zachte tofu 29
Harde tofu (gekookt) 22
Gekookte sojabonen 18
Sojamelk 11
Vegetarische burger 6
Sojakaas 7