Cranberriesap - Voeding en gezondheid

Nee, het is niet bewezen dat cranberrysap helpt tegen het ontstaan van blaaskanker. Cranberries, cranberrysap en/of cranberry supplementen kunnen mogelijk wel helpen tegen blaasontsteking.

Cranberrysap helpt niet tegen DNA schade

Cranberries zijn rijk aan polyfenolen. Polyfenolen zijn antioxidanten en zijn daardoor werkzaam tegen oxidatieve stress. Oxidatieve stress leidt tot schade in het DNA van de cel. Doordat cranberries rijk zijn aan polyfenolen, is het idee ontstaan dat cranberries effectief zouden kunnen zijn bij het voorkomen van DNA schade van de cel. DNA schade in de cellen van de blaas kan leiden tot blaaskanker. Er is een studie gedaan waarin gezonde mensen gedurende twee weken 750 ml cranberrysap of mineraalwater per dag moesten drinken. De mensen die cranberrysap hadden gedronken hadden evenveel DNA schade in hun lymfocyten (witte bloedcellen die een grote rol spelen in de afweer) als de mensen die mineraalwater hadden gedronken. Cranberrysap voorkwam in dit geval dus geen DNA schade. De conclusie van het onderzoek was dat het onwaarschijnlijk is dat cranberrysap het ontstaan van kanker voorkomt. Deze studie was echter te kort om daar harde uitspraken over te kunnen doen. Er is nog geen onderzoek gedaan over cranberrysap en het risico op het opnieuw krijgen van blaaskanker.

Bij onderzoek in reageerbuisjes en bij dieren lijken cranberries en cranberrysap een remmend effect te hebben op de ontwikkeling van kanker. Zowel onderzoek bij dieren als onderzoek in reageerbuisjes kunnen echter niet direct worden vertaald naar de mens, omdat stoffen in het menselijk lichaam zich anders gedragen en de reacties anders kunnen zijn dan bij proefdieren of in reageerbuisjes. Tot er onderzoek is gedaan bij mensen, kan er geen uitspraak gedaan worden of cranberries en cranberrysap helpen tegen kanker.

Bestraling en blaasontsteking

Een vervelende bijwerking van bestraling van de blaas is het optreden van blaasontstekingen. Er is onderzoek gedaan naar het effect van cranberrysap op het optreden van blaasontsteking bij mensen bij wie de blaas bestraald werd. Er leek een positief effect van cranberrysap: mensen die gedurende zes weken twee maal daags cranberrysap dronken hadden minder vaak een blaasontsteking dan mensen die het in die periode niet dronken. Ook is er onderzoek gedaan naar het effect van cranberry capsules bij mannen wiens blaas bestraald werd. Mannen die cranberry capsules namen, hadden minder vaak blaasontsteking, pijn bij het plassen en waren minder vaak incontinent dan de mannen die een placebo capsule slikten. Mannen die voor aanvang van de bestraling al last hadden van blaasontsteking, hadden meer baat bij de cranberry capsules dan mannen die na de bestraling blaasontsteking kregen.  Doordat deze onderzoeken in een kleine groep mensen waren, en het slechts één onderzoek naar cranberrysap en één met cranberry capsules is, is het niet te zeggen of het voor alle mensen van wie de blaas bestraald wordt geldt. Neem contact op met uw arts als u last hebt van blaasontsteking bij bestraling van uw blaas.

Cranberrysupplementen bij blaasontsteking

Er zijn studies die een beschermend effect van cranberries, cranberrysap en cranberrysupplementen laten zien bij blaasontsteking, vooral bij vrouwen die regelmatig een blaasontsteking hebben. Cranberry lijkt ervoor te zorgen dat bacteriën zich minder makkelijk hechten aan de wand van de blaas. Dit komt doordat er een stof in cranberries zit die de blaaswand glibberig maakt. Hierdoor kunnen er minder makkelijk blaasontstekingen ontstaan. Andere onderzoeken vonden geen verschil in blaasontsteking tussen vrouwen die wel of niet cranberrysap dronken. Desondanks is het advies van het Nederlandse Huisartsen Genootschap om bij drie of meer blaasontstekingen per jaar preventief cranberrysupplementen (2x daags 500 mg) te slikken.

Roken en blaaskanker

Cranberrysap verlaagt dus niet het risico op blaaskanker. Wat wel is bewezen, is de invloed van roken op het ontstaan van blaaskanker. Mensen die roken hebben een vier keer zo hoge kans op het krijgen van blaaskanker. Hoe langer iemand rookt, hoe hoger de kans op het krijgen van blaaskanker. Door te stoppen met roken wordt de kans op het krijgen van blaaskanker weer kleiner.