Voeding en Kanker - Biest

Er is nog geen goed onderzoek gedaan naar het drinken van biest of het gebruik van biestpoeder bij kanker. Op dit moment is het bewijs uit wetenschappelijk onderzoek over dit onderwerp nog beperkt. De volgende informatie in dit artikel is gebaseerd op eerste indicaties.

 

Wat is biest?

Biest (of colostrum) is de eerste melk die gevormd wordt als een zoogdier bevallen is. Biest van koeien is in melkvorm (vers of ingevroren) verkrijgbaar bij sommige melkveebedrijven of via internet. Biest is niet verkrijgbaar in de supermarkt. Gedroogde biest in poedervorm wordt verkocht als voedingssupplement.

Samenstelling van biest

Qua voedingswaarde is biest te vergelijken met volle melk met iets meer vet en eiwit. Sommige mensen gebruiken biest omdat zij extra eiwit nodig hebben, of als zij extra energie nodig hebben omdat zij afgevallen zijn door de behandeling. Het verschil met volle melk is echter niet erg groot. Er zijn andere producten waarmee u effectiever de inname aan eiwit en energie (kcal) kunt verhogen. Meer hierover leest u bij Wat kan ik doen als ik afval tijdens de behandeling. Biest bevat allerlei antistoffen, die het kalf nodig heeft na de geboorte. Het is onbekend of de antistoffen uit de biest de weerstand van volwassenen vergroten. Ook is het onduidelijk of er iets van deze antistoffen overblijft na verhitting of andere bewerking van de biest.

Voedselveiligheid

Uit onderzoek is gebleken dat rauwe melk (hier valt biest ook onder) vaker ziekmakende bacteriën bevat dan gepasteuriseerde en gesteriliseerde melk. Om de bacteriën in de rauwe melk en biest te doden, is het dan ook belangrijk om de melk te koken voor gebruik. De bacteriën worden dan gedood. Voor mensen die een hygiënische voeding nodig hebben doordat zij een verminderde weerstand hebben is het belangrijk om dit risico te vermijden. Voor meer informatie over hygienische voeding kunt u hier kijken: http://www.voedingenkankerinfo.nl/hygienische-voeding-bij-een-verminderde-afweer.

Biesttabletten en baarmoederhalskanker

Op dit moment is een studie gepubliceerd waarbij vrouwen met een voorstadium van baarmoederhalskanker biesttabletten vaginaal moesten inbrengen. De ontspoorde cellen in de baarmoederhals werden minder, dit zou een gunstig effect kunnen betekenen. Echter op basis van dit onderzoek zijn geen conclusies te trekken omdat het onderzoek in een te kleine groep is uitgevoerd. De resultaten zijn bovendien niet vergeleken met mensen met een voorstadium van baarmoederhalskanker die geen biesttabletten vaginaal hebben ingebracht, dus het is niet duidelijk of het effect kwam door de biesttabletten of door iets anders. Er is geen onderzoek gedaan naar het effect van het drinken van biest bij kanker.