Voeding en kanker info - pillenVoor we een definitief antwoord kunnen geven op de vraag of het zinvol en veilig is om bepaalde antioxidanten in een bepaalde dosering te slikken tijdens chemotherapie, is er meer onderzoek nodig.

Er zijn studies die laten zien dat hoge doseringen antioxidanten kunnen helpen tegen de bijwerkingen van chemotherapie. Er zijn echter ook een aantal studies waar de werking van de chemotherapie negatief beïnvloed leek  te worden, de chemotherapie leek minder goed te werken. De werking van sommige chemotherapeutica is juist dat er vrije radicalen gevormd worden. Deze vrije radicalen beschadigen de tumor.

Als deze vrije radicalen weggevangen worden door antioxidanten zal de chemotherapie minder goed werken. Een onderzoek naar het effect van antioxidanten op schade aan het hart veroorzaakt door chemotherapie liet zien dat patiënten die antioxidanten slikten, minder vaak schade aan het hart kregen. Als echter de werking van de chemotherapie dan minder is, schiet het slikken van antioxidanten zijn doel voorbij.

Als u start met het innemen van verrijkte voeding of drink- of sondevoeding, stop dan met het supplement met antioxidanten. Drink- en sondevoeding bevatten al voldoende antioxidanten. Als u bang bent dat u een tekort heeft, is het verstandig om contact op te nemen met de oncoloog.  Ook kunt u voor advies op maat naar een diëtist.