Voeding en Kanker info - mri scanEr is onvoldoende bewijs uit onderzoek dat de bijwerkingen van radiotherapie kunnen worden verminderd door hoge doseringen antioxidanten. Er is ook geen bewijs dat antioxidanten de werking van radiotherapie verbeteren.

Er zijn studies gedaan waar muizen antioxidanten toegediend kregen voor en na de bestraling. Bij sommige studies overleefden meer muizen die antioxidanten hadden gekregen. Er waren echter ook studies waarin muizen die antioxidanten hadden gekregen eerder stierven dan de muizen die geen antioxidanten hadden gekregen. Het is mogelijk dat door de antioxidanten de bestraling mogelijk minder goed kan werken.

Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamine A, vitamine C, vitamine E, bètacaroteen en selenium.

Aangezien er geen wetenschappelijk bewijs is dat bijwerkingen van bestraling worden verminderd, en de veiligheid van het slikken van antioxidanten niet voldoende is uitgezocht, raden wij het af om antioxidanten in supplementvorm te gebruiken.

Als u bang bent dat u een tekort heeft, is het verstandig om contact op te nemen met uw arts of diëtist. Kies voor een supplement met maximaal 100% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). De dosering kunt u terugvinden op het etiket. Als u start met het innemen van verrijkte voeding of drink- of sondevoeding, stop dan met het supplement met antioxidanten. Drink- en sondevoeding bevatten al voldoende antioxidanten.

Vertel het altijd aan uw arts en diëtist als u supplementen gebruikt. Dit is belangrijk voor hen om te weten voor uw behandeling.