Voeding en Kanker info - BewegenHet advies is om op een verantwoorde manier af te vallen, bij voorkeur onder begeleiding van een diëtist en mogelijk een fysiotherapeut. De belangrijkste onderdelen om verantwoord af te vallen zijn meer beweging en minder eten. Het is de bedoeling dat u meer energie verbruikt dan dat uw lichaam binnenkrijgt. Op die manier zal het lichaam op zoek gaan naar andere vormen van brandstof en uw vet gaan verbranden.

Het kan zijn dat u in de periode tijdens de behandelingen bent aangekomen. Er zijn bepaalde behandelingen die gewichtstoename veroorzaken. Dit zijn b.v. chemotherapie en hormonale therapie tegen borstkanker en hormonale therapie tegen prostaatkanker. Het kan zijn dat u in de overgang bent gekomen door de behandeling.

U kunt meer of anders zijn gaan eten of minder bent gaan bewegen. Ook kan het zijn dat er sprake is van vochtophoping onder de huid (oedeem) of in de buik. Daarnaast kan het zijn dat u voor de behandeling al last had van overgewicht, dit kan tijdens de behandeling toegenomen zijn. Dit is een vervelend effect van de behandeling.

Eiwit belangrijk voor opbouw spieren

Doordat u meer gaat bewegen wordt er meer energie verbruikt. Doordat u minder gaat eten, komt er minder brandstof binnen. Zo werkt u van twee kanten tegelijk aan het afvallen. Wel heeft u voldoende eiwit nodig om de opbouw van uw spieren te ondersteunen. Een lijst met eiwitrijke voedingsmiddelen vind u hier.

Diëtist helpt bij aanpassen voeding

Het advies is om begeleiding van een diëtist te vragen. Zij kan u adviseren over hoe u op verantwoorde wijze uw voeding kan aanpassen. Op die manier kunt u uw energie inname verlagen en toch voldoende eiwit binnen krijgen. U kunt door uw arts doorverwezen worden naar een diëtist. Een lijst van diëtisten vindt u hier: Oncologie Diëtisten.

Bewegen is belangrijk bij afvallen

Daarnaast zijn er diverse beweegprogramma’s voor mensen die kanker hebben gehad. Diverse fysiotherapeuten bieden speciale progamma’s aan voor mensen die kanker hebben gehad. Oncologie fysiotherapeuten vindt u via de Verwijsgids Kanker. Diverse ziekenhuizen hebben hun eigen nazorgprogramma voor mensen die kanker hebben gehad. Informeer bij uw ziekenhuis of zij zo’n programma hebben.