Voeding en kanker info - Groenten wassenBelangrijk voor het voorkomen van voedselvergiftiging is dat uw eten niet besmet is met ziekmakende bacteriën. Daarom moet het voldoen aan de algemene hygiëne eisen.
Met name tijdens behandelingen moet u goed op de voedselveiligheid letten, want u bent dan extra kwetsbaar voor een voedselvergiftiging.

 

Het is dan belangrijk dat u op onderstaande punten let:

  • Was uw handen regelmatig: voor het eten en voordat u eten klaarmaakt. Maar ook na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, na toiletbezoek, en na het aanraken van (huis)dieren.
  • Gebruik schoon keukengerei.
  • Spoel snijplank en mes waarmee rauw vlees is gesneden af met heet water.
  • Vervang vaatdoekjes elke dag.
  • Was vaatdoekjes op minimaal 60 °C in de (vaat)wasmachine.
  • Gebruik keukenrol voor hele vieze oppervlakten.
  • Vervang handdoeken en theedoeken regelmatig.
  • Hang natte doeken uit zodat ze kunnen drogen.
  • Gebruik liever geen afwasspons, daar blijven te veel bacteriën in zitten.
  • Gebruik een staalspons of afwasborstel als hygiënisch alternatief.
  • Was groente en fruit grondig onder stromend water.
  • Houd rauw en gaar eten apart. Prik niet met een vork in rauw vlees om vervolgens met dezelfde vork te proeven of de groente gaar is. Gebruik voor rauw vlees niet dezelfde snijplank als waar u rauw te eten groente of een broodje op bereidt. Leg bereid vlees niet terug op de snijplank of het bord waar het rauw op lag.
  • Verhit warm eten goed.
  • Verhit eieren goed. Gebruik liever geen rauwe eieren in gerechten die niet meer worden verhit, zoals bavarois, tiramisu, mousse of zelfgemaakte mayonaise.
  • Verhit restjes door en door.