- Voeding en Kanker Info - http://www.voedingenkankerinfo.nl -

Is caseïne kankerverwekkend?

Voeding en Kanker info - Kaas

Voeding en Kanker info - KaasEr is onvoldoende wetenschappelijk bewijs om te kunnen zeggen dat caseïne kankerverwekkend is.

 

 

Caseïne is een eiwit afkomstig uit melk. 80% van de eiwitten in melk is caseïne. Caseïne is behalve een eiwitbron ook een belangrijke transporteur van mineralen. Calcium en fosfaat uit de zuivel binden aan de caseïne. Bij het eten en drinken van zuivel producten worden deze mineralen zo opgenomen door de maag.

Er gaan geruchten dat caseïne kankerverwekkend zou zijn. Deze geruchten zijn mogelijk gebaseerd op studies van dr Campbell, waarin hij beschrijft dat ratten die een caseïne rijke voeding (een voeding met 22% caseïne) kregen vaker tumoren ontwikkelden dan ratten die een caseïne arme voeding (een voeding met 6% caseïne) kregen. De ratten werden blootgesteld aan aflatoxinen (een stof die leverkanker veroorzaakt) en kregen vervolgens al dan niet een levertumor.

De conclusie van deze studies is dat een caseïne beperking mogelijk beschermt tegen het krijgen van levertumoren. Er zijn geen studies naar het effect van caseïne op het ontstaan van kanker bij mensen gedaan. De resultaten van deze studie bij ratten is de aanleiding geweest voor dr Campbell om het boek The China Study te schrijven en publiceren.  Hierin beschrijft hij onder andere dat caseïne – en alle andere dierlijke eiwitten – de kans op het krijgen van kanker vergroten. In dit boek worden dus de resultaten bij ratten waarbij alleen is gekeken naar de invloed van caseïne op het ontstaan van levertumoren omgezet naar het effect van alle dierlijke eiwitten op het ontstaan van alle soorten tumoren bij mensen. Dit is wetenschappelijk niet correct omdat het effect bij ratten anders kan zijn dan bij mensen. Ook kan het effect van caseïne anders kan zijn dan van de andere dierlijke eiwitten. Bovendien kan een stof risico verhogend werken op het ontstaan van een bepaalde vorm van kanker en risico verlagend bij andere vormen van kanker.

In een artikel uit 2014 beschrijft Campbell dat bij een eiwitinname van  meer dan 10 energieprocent de vorming van tumoren sterk toeneemt (100% van de proefdieren ontwikkelde tumoren) versus minder dan 10 energieprocent eiwit waarbij 0% van de proefdieren tumoren ontwikkelde. De termen dierlijk eiwit en caseïne worden in deze publicatie door elkaar gebruikt. Campbell stelt dat niet het dierlijk vet, maar het dierlijk eiwit het risico op het krijgen van darm- en borsttumoren verhoogt.

Prostaatkanker en caseïne

Een studie uit Korea waarbij caseïne werd toegevoegd aan prostaatkankercellen in een reageerbuisje , laat zien dat de groei van prostaatkankercellen gestimuleerd zou worden door de caseïne. Echter, dit is een studie in cellen. Ook de resultaten van deze zogenaamde ‘in-vitro’studies kunnen niet direct worden vertaald naar de mens, omdat stoffen in het menselijk lichaam zich heel anders gedragen en de reacties heel anders kunnen zijn dan bij proefdieren of in reageerbuisjes.  Op basis van deze studie kan geen conclusie worden getrokken. De resultaten van deze studie kunnen daarom niet rechtstreeks vertaald worden naar mannen met een risico op prostaatkanker. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds ziet beperkt bewijs voor een relatie tussen zuivelgebruik en prostaatkanker. De bewijslast is onvoldoende om hier conclusies aan te verbinden.

Caseïne remt groei borstkankercellen?

Bij muizen met borstkanker was caseïne een remmer van de tumorgroei en uitzaaiingen. Zoals eerder gezegd kan dit onderzoek in proefdieren niet worden vertaald naar de mens, omdat stoffen in het menselijk lichaam zich heel anders gedragen en de reacties heel anders kunnen zijn dan bij muizen. Op basis van deze studie kan geen conclusie worden getrokken.

Melk en kanker

Caseïne is een eiwit wat alleen voorkomt in melk en melkproducten. Melk en melkproducten blijken juist beschermend te werken tegen het ontstaan van darmkanker. Meer over melk- en melkproducten leest u bij Zijn melk(producten) en calcium kankerverwekkend? Hier vindt u ook de aanbevelingen voor het gebruik van melk- en melkproducten.