Voeding en Kanker info - visolie Dat hangt ervan af: meestal wel, soms even niet. Net zoals bij mensen die geen kanker hebben is het goed om regelmatig producten te gebruiken die van nature rijk zijn aan omega-3-vetzuren zoals vette vis vanwege het beschermend effect tegen hart- en vaatziekten. Vanuit het oogpunt van gezonde voeding wordt dan ook aangeraden om twee keer per week vis te eten, waarvan één keer vette vis. Echter als u chemotherapie krijgt ligt dit anders. Meer hierover leest u bij Vis en chemotherapie. Bij bestraling is een mogelijk effect (positief of negatief) nog onzeker.

Vetten kunnen worden opgedeeld in verzadigd en onverzadigd vet. De groep van omega-3-vetzuren hoort tot de onverzadigde vetten. De bekendste omega-3-vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). EPA en DHA komen voor in vette vis zoals haring, makreel, zalm, sardines en ansjovis en worden daarom ook visvetzuren genoemd. Ook worden ze soms toegevoegd aan margarine, brood en aan diervoeder waardoor er eieren en varkenslapjes met omega-3-vetzuren te koop zijn. Daarnaast zijn er allerhande capsules verkrijgbaar met visolie en/of DHA en EPA. EPA wordt soms ook toegevoegd aan medische voeding zoals drinkvoeding en sondevoeding. ALA komt voor in raapzaad-, lijnzaad- en sojaolie en in walnoten. Omega-3-vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Omega-3-vetzuren en verlies van gewicht en conditie

Er is een aantal studies gedaan naar omega-3-vetzuren en ondergewicht bij kanker. In deze studies leek EPA een positief effect te hebben op het behoud van gewicht en conditie bij patiënten met kanker. Deze studies hebben echter een aantal beperkingen: de studie is uitgevoerd bij te weinig patiënten, de patiënten die in de studie omega-3-vetzuren kregen zijn niet vergeleken met mensen die dit middel niet kregen (geen controlegroep) of het was niet duidelijk of het effect door EPA of door iets anders kwam. Hierdoor zijn deze studies niet voldoende betrouwbaar. Er is dus onvoldoende bewijs dat EPA een positief effect heeft op slechte eetlust (anorexie) en verlies van gewicht en conditie bij patiënten met kanker. Ook voor andere bijwerkingen van de verschillende therapieën is nog onvoldoende duidelijk of omega-3-vetzuren invloed hebben.

Omega-3-vetzuren en bestraling

Uit onderzoek bij kankercellen in een reageerbuisje (een in-vitro-studie) bleek dat kankercellen minder hard groeiden als er een half uur voor bestraling EPA werd toegevoegd. Dit betekent dat bij deze studie EPA het effect van de bestraling vergrootte. Dit is het resultaat van slechts één studie in cellen. Dit wil nog niet zeggen dat het in het menselijk lichaam ook zo werkt. Er is meer onderzoek nodig om het effect van EPA tijdens bestraling te kunnen bepalen. Conclusies uit onderzoek in cellen mag nooit overgebracht worden naar mensen. Een mogelijk effect van EPA op het effect van de bestraling moet eerst bij mensen worden onderzocht. En ‘baat het niet dan schaadt het niet’, gaat hier niet op. Bij mensen kan EPA ook een negatief effect hebben of geen effect op de effecten van bestraling. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen welk effect EPA op bestraling heeft.