- Voeding en Kanker Info - http://www.voedingenkankerinfo.nl -

Is Moringa Oleifera zinvol bij een eiwitverrijkt dieet?

moringa oleifera

Ja, Moringa Oleifera heeft eigenschappen waardoor het een zinvolle aanvulling bij een eiwitrijk dieet zou kunnen zijn. Er zijn echter goedkopere eiwitbronnen te krijgen die even goed zijn. Er is nog onvoldoende bewijs dat het zinvol zou kunnen zijn om Moringa Oleifera te gebruiken als antikankerbehandeling. Op dit moment is het bewijs uit wetenschappelijk onderzoek over dit onderwerp nog beperkt.

 

Moringa Oleifera is een boom uit de tropen, ook wel ‘wonderboom’ genoemd. Zaden uit de vruchten kunnen worden gegeten als noten of erwten en er kan olie uit worden geperst. De bladeren zijn het belangrijkste onderdeel van de boom en worden gegeten als groente. Gedroogde, gemalen bladeren zijn als thee, poeder of in capsulevorm te koop in Nederland bij drogisterijen of via het internet. Dit is echter wel kostbaar.

Bladeren eiwitrijk?

De bladeren zijn rijk aan voedingsstoffen, en dat ze met name veel eiwit en mineralen bevatten. Gedroogde bladeren bevatten ongeveer 30 gram eiwit en 13 gram voedingsvezel per 100 gram gedroogd blad. Ook is het rijk aan calcium (2185 mg/100 gram), ijzer (26 mg/100 gram) en antioxidanten zoals verschillende vitamines. Omgevingsfactoren zoals de locatie van de boom en het klimaat zijn van invloed op de voedingsstoffen-samenstelling van de boom. Poeder gemaakt van de gedroogde bladeren wordt op veel plekken ter wereld gebruikt als verrijking van de normale voeding, vanwege de grote hoeveelheid eiwit en de andere voedingsstoffen. In Nederland zijn echter voldoende andere eiwitbronnen beschikbaar, waardoor het niet nodig is gebruik te maken van Moringa Oleifera als eiwitbron.

Geen onderzoek onder patiënten met kanker

Er zijn geen wetenschappelijke publicaties bekend waarin het effect van Moringa Oleifera bij patiënten met kanker beschreven is. Daarom wordt aanbevolen om andere producten te gebruiken bij een eiwitverrijkt dieet. Meer hierover vindt u bij Eiwitrijke producten.

Een groep onderzoekers heeft extract van Moringa Oleifera schors, blad en zaad gemaakt en dit toegediend aan darm- en borstkankercellen in een reageerbuis. De kankercellen gingen eerder dood als ze extract van schors of blad kregen toegediend dan wanneer ze extract van zaden kregen of een placebo kregen. Reageerbuisonderzoek is niet rechtstreeks te vertalen naar mensen.  De onderzoekers geven dan ook aan dat meer onderzoek nodig is, om te bekijken of de middelen ook werkzaam zouden kunnen zijn bij mensen met darmkanker en borstkanker.