- Voeding en Kanker Info - http://www.voedingenkankerinfo.nl -

Kan een veganistische voeding de groei van kanker remmen?

Er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van een veganistisch dieet op de groei van kankercellen. Op basis van de huidige aanwijzingen is er nog onvoldoende bewijs dat een veganistisch dieet kanker kan remmen. Er is meer onderzoek nodig om dit te kunnen bevestigen.

Wat is een veganistisch eetpatroon?

Bij een veganistische voeding worden alle van dieren afkomstige producten zoals zuivelproducten, eieren en vlees- en vis(producten) achterwege gelaten. Een veganistische voeding bevat vaak grote hoeveelheden groenten, fruit, peulvruchten, granen en noten.

Wat is bekend uit onderzoek?

Er zijn geen studies gevonden over een mogelijk effect van een veganistische voeding op kanker of op een behandeling met chemotherapie.

Voeding in het algemeen kan wel een grote rol spelen bij het op peil houden van de conditie om de gevolgen van de ziekte en behandeling aan te kunnen.

Veganistische voeding bij kanker

Er zijn geen aanwijzingen dat een veganistische voeding meer bijdraagt aan een goede conditie bij een behandeling tegen kanker dan een voeding met dierlijke producten. Een veganistische voeding kán een volwaardige voeding zijn. Er moeten dan behoorlijke hoeveelheden van de toegestane producten kunnen worden gegeten en tekorten moeten worden aangevuld.

Bij een slechte eetlust of bij klachten als gevolg van de ziekte of de behandeling is er meestal een verminderde voedingsinname. Het risico op tekorten bij een veganistische voeding neemt dan toe. Hierdoor kan gewichtsverlies worden versneld en de conditie juist achteruitgaan.

Let op: tekort aan essentiële voedingstoffen

Bij een veganistisch dieet is het vergeleken met een voeding waarin wel dierlijke producten voorkomen, lastiger om voldoende eiwit en bepaalde vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan.

Dierlijke producten bevatten belangrijke voedingsstoffen. Deze kun je meestal ook uit andere voedingsmiddelen halen.

Het gaat om:

Omdat vitamine B12 alleen voorkomt in dierlijke producten (vlees, zuivel en eieren), doen veganisten er verstandig aan B12-supplementen te slikken (tot 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Ook is het voor veganisten raadzaam advies te vragen van een diëtist om zo verdere tekorten in de voeding te voorkomen.

Een diëtist kan je adviseren welke producten en hoeveel je hiervan moet gebruiken om vlees-, ei- en zuivelproducten te vervangen. Zo kunt je er samen voor zorgen dat u geen tekorten krijgt.

Een tekort aan eiwit en aan vitaminen en mineralen kan zorgen voor een slechter herstel na de chemotherapie. De diëtist kan ook beoordelen of supplementen nodig zijn en of die passen en zijn toegestaan bij de soort chemotherapie die wordt toegepast. Neem supplementen niet zomaar. Sommige supplementen kunnen de werking van chemotherapie ongunstig beïnvloeden.

Lees ook: Kan ik met een vegetarische voeding mijn risico op het krijgen van kanker verlagen?