Voeding en Kanker info - KoelkastWe horen en lezen vaak dat er ziekmakende of schadelijke stoffen in ons eten zitten. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Voedsel wordt uitgebreid gecontroleerd

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt de veiligheid van voedsel goed in de gaten. Ook controleren ze of de wetten worden nageleefd.  Als het niet veilig is, halen zij het product van de markt. De laatste jaren zijn er veel schandalen geweest. Ook zijn er regelmatig producten uit de schappen gehaald. Dit laat zien dat er goed op de veiligheid van ons voedsel wordt gelet. Bovendien worden de opsporingstechnieken steeds beter. Hierdoor worden schadelijke stoffen eerder opgemerkt. Dit is goed voor de veiligheid van ons voedsel. U kunt er dus vanuit gaan dat er alles aan gedaan wordt om te zorgen dat het eten wat u in de winkel koopt veilig is.

Lever maakt schadelijke stoffen onschadelijk

In ieder voedingsmiddel kunnen zowel goede als minder goede stoffen zitten. Het is daarom belangrijk om uw eten en drinken te variëren. De minder goede stoffen zijn alleen in een bepaalde dosis schadelijk. Deze dosis verschilt per stof. Het lichaam heeft een aantal mechanismen om deze stoffen onschadelijk te maken. De lever maakt de meeste stoffen onschadelijk. De stof wordt vervolgens door het lichaam uitgescheiden in de urine of in de ontlasting.

Hieronder vindt u een aantal vragen over veilig voedsel en veilig eten. Als u op de vraag klikt, krijgt u het antwoord te zien.

Artikelen over veiligheid