Voedingenkankerinfo - spirulinaNee, er is geen wetenschappelijk bewijs dat spirulina de tumorgroei bij mensen kan afremmen of stoppen. Door het ontbreken van bewijs van enige werkzaamheid van spirulina ter behandeling van kanker én de mogelijke verontreiniging met andere bacteriën die gifstoffen maken, wordt het gebruik van spirulina afgeraden.

Wat is spirulina?

Spirulina wordt ook wel blauwalg genoemd, hoewel deze naam misleidend is. Het is namelijk geen alg, maar een spiraalvormige bacterie (cyanobacterie) met een kenmerkende blauw/groene kleur. In de vorm van tabletten en poeders is het een populair voedingssupplement dat eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines, mineralen en antioxidanten bevat. Van dit product wordt beweerd dat het mogelijk zou helpen bij overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes, ADHD en kanker. Of dit werkelijk zo is, is niet aangetoond.

Wat laten studies zien?

Studies met proefdieren en in reageerbuisjes suggereren dat het gebruik van spirulina bestaande tumoren zou kunnen vernietigen. Zowel onderzoek bij dieren als in reageerbuisjes kunnen echter niet worden vertaald naar de mens, omdat stoffen in het menselijk lichaam zich heel anders gedragen en de reacties heel anders kunnen zijn dan bij proefdieren of in reageerbuisjes. Op basis van deze studies kunnen geen conclusies worden getrokken.

Eén studie bij mensen is uitgevoerd in India bij 77 deelnemers met leukoplakie in de mond (een voorstadium van kanker) als gevolg van het gebruik van pruimtabak. De ene helft nam een jaar lang spirulina in poedervorm (1 gram/dag). De andere helft nam een placebo (nepmiddel). Na één jaar gebruik van spirulina verdween de leukoplakie bij 45% van de mensen. In de placebo-groep was dit 7%. Of spirulina ook tumorgroei remt laat deze studie niet zien. Hieruit kan daarom niet worden geconcludeerd dat spirulina werkt als middel tegen tumoren. Ook moeten de resultaten van 1 studie altijd worden bevestigd door tenminste 1 andere studie voordat een bepaald product kan worden aanbevolen.

Zijn supplementen met spirulina veilig?

Spirulina behoort tot de zogenaamde groep van cyanobacteriën. Veel van deze bacteriën maken gifstoffen. Spirulina doet dat niet en lijkt veilig te zijn. Als supplement is het mogelijk dat spirulina verontreinigd is met andere cyanobacteriën die wel gifstoffen (microcystinen) maken. Bij andere soorten ‘blauwalgen’ die als supplement werden verkocht is dat aangetoond. Dit kan gevaarlijk zijn voor lever, nieren en zenuwen, met name bij langdurig gebruik en een hoge dosis. Het gebruik van supplementen met spirulina wordt daarom afgeraden.