Voeding en kanker info - vitaminepillen
Ja dat mag. Maar er zijn geen aanwijzingen dat koninginnegelei kanker kan genezen of de behandeling kan ondersteunen. De gelei heeft een zachte zoete smaak en kan mogelijk bij smaakverandering helpen de smaak te verbeteren. Op dit moment is het bewijs uit wetenschappelijk onderzoek over dit onderwerp nog beperkt. De volgende informatie in dit artikel is gebaseerd op eerste indicaties.

Wat is koninginnegelei?

Koninginnegelei of Royal jelly is een romige substantie die door bijen wordt gemaakt. Het wordt vaak verward met honing. Koninginnegelei is in een bijennest uitsluitend bedoeld voor de koningin en de larven. Het grote verschil tussen de gelei en honing is dat de gelei, naast suikers, ook eiwitten en vetten bevat. Het is daardoor een goede voedingsbron voor de larven om snel te kunnen groeien. De precieze samenstelling van koninginnegelei is niet bekend. Er is alleen natuurlijke koninginnegelei verkrijgbaar, het wordt niet in een laboratorium geproduceerd.

Pijnlijke mond

In 2014 is een klein onderzoek bij 130 mensen gepubliceerd, die radiotherapie en chemotherapie kregen en ontstekingen in de slijmvliezen hadden (mucositis). In het onderzoek kreeg de ene helft van de deelnemers alleen een mondspoeling, de standaardbehandeling tegen mucositis. De andere helft kreeg naast de mondspoeling twee keer per dag een dosis van een halve gram koninginnegelei (1 gram in totaal per dag). De gelei werd in de mond gesmolten en vloeibaar gemaakt, daarmee werd de mond gespoeld. Daarna mocht er 30 minuten niet gegeten of gedronken worden. In dit kleine onderzoek had de groep met koninginnegelei een snellere genezing van de ontstekingen in de mond. Een matig ernstige ontsteking in de mond duurde ongeveer 6 dagen om te genezen met de standaard behandeling, met de koninginnegelei slechts 3 dagen.

Hoewel de resultaten van deze studie gunstig lijken, kan er aan dit enkele onderzoek geen harde conclusie worden verbonden. Het gaat om een kleine groep mensen en er is niet gekeken wat de mogelijke werking is van de gelei. Daarbij kregen de mensen met de standaard behandeling niet de extra aanwijzing dat zij 30 minuten niets in de mond mochten nemen nadat zij de mondspoeling hadden gedaan, waardoor de twee groepen niet goed vergelijkbaar zijn. Op basis van dit onderzoek is het niet mogelijk om een conclusie te verbinden aan de werkzaamheid van koninginnegelei.

Veiligheid

Koninginnegelei kan net als honing bacteriën bevatten. Mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem kunnen hier vatbaar voor zijn. Daarom wordt bij een verminderde weerstand afgeraden om koninginnegelei te gebruiken.

Wanneer u door de behandeling van kanker een verzwakt immuunsysteem heeft gelden speciale hygiëneregels om uw risico op besmetting met bacteriën, schimmels en andere ziektemakers te beperken. Lees hier verder waar u op moet letten: Hygiënische voeding. Uw arts en diëtist kan u vertellen of dat in uw situatie van toepassing is.

Er zijn  geen aanwijzingen gevonden dat het gebruik van koninginnegelei gevaar kan opleveren bij kanker als het immuunsysteem niet is verzwakt.

Tijdens kanker

Er zijn geen studies gevonden dat koninginnegelei kanker kan genezen of anderszins een effect heeft op kankercellen. We raden dan ook af om koninginnegelei voor dit doeleinde te gebruiken.

Koninginnegelei bestaat net als honing voor een groot deel uit suiker. Het gebruik van koninginnegelei kan hierdoor een kleine bijdrage leveren om extra energie binnen te krijgen. Bij een verminderde smaak of een vieze smaak in de mond kan de zoete gelei, evenals honing, de smaken wellicht verbeteren.