Voeding en Kanker info - kurkumaIn reageerbuisonderzoek en bij proefdieren lijkt kurkuma de groei van kankercellen te remmen. Het is onduidelijk of dit bij mensen ook het geval is. Curcumine (de werkzame stof van kurkuma) in voeding wordt in het lichaam van de mens snel inactief gemaakt waardoor het zijn eventuele werking verliest. Naar het effect van curcumine op lichttherapie wordt onderzoek gedaan. Resultaten zijn nog niet bekend.

Het advies is vooralsnog: gebruik kurkuma in uw gerechten vooral omdat het lekker is en een mooie kleur geeft, en niet als medebehandeling van uw tumor.

Kurkuma is een gedroogd poeder dat wordt gemaakt van de wortel van de ‘kurkuma longa’ plant. Dit specerij wordt vooral veel gebruikt in oosterse landen, het geeft kerrie zijn gouden kleur. Het staat ook wel bekend onder de naam geelwortel, koenjit of turmeric. De mogelijk medisch werkzame stof van dit specerij is een polyfenool, genaamd ‘curcumine’.

Effecten van curcumine op cellen

Uit onderzoek in cellen in reageerbuisjes blijkt dat curcumine de deling van cellen remt, de vorming van bloedvaten in de tumor (nodig om de tumor van voeding te voorzien) remt en aanzet tot celdood. Dit zou kunnen komen door de curcumine in kurkuma, maar mogelijk ook door andere stoffen. Onderzoek met proefdieren laat zien dat kurkuma lijkt te werken als medebehandeling tegen kanker. In dit onderzoek werden hoge doseringen kurkuma gebruikt. Vertaald naar een volwassene zou dit 6-8 gram kurkuma per dag zijn, veel te veel om in de voeding te verwerken. Er zijn geen onderzoeken bij mensen gedaan naar het effect van kurkuma bij kanker.

Beperkingen van kurkuma en curcumine

Het is de vraag of kurkuma bij de mens kan werken. Curcumine kan namelijk alleen effect hebben als het in zijn geheel in de bloedbaan komt. Curcumine uit de voeding wordt in het lichaam inactief gemaakt in de darm en vervolgens via het bloed naar de lever gebracht waar het wordt afgebroken. In huishoudelijk gebruik wordt kurkuma veelal gekookt, dit verlaagt het gehalte aan curcumine. De medische werking is hierdoor vaak al verdwenen voor de kurkuma geconsumeerd wordt.

Mogelijkheden voor behandeling van kanker

Uit testonderzoek bij mensen is gebleken dat curcumine minimale bijwerkingen (misselijkheid, diarree) heeft. Uit verder onderzoek bij mensen moet nog blijken in hoeverre curcumine een aanvullend positief effect heeft op de behandeling van kanker. Zo wordt er momenteel in het AMC op de afdeling experimentele chirurgie gekeken of curcumine de werking van fotodynamische therapie (lichttherapie) kan verbeteren. De curcumine die in dit onderzoek wordt gebruikt is bewerkt zodat een hogere dosis van de stof de tumor kan bereiken.

Onderzoek AMC naar kurkuma