Voeding en Kanker info - vitamine DJa, als u een tekort hebt aan vitamine D wel.

Een overzichtsstudie, waarbij resultaten werden bekeken van 6 studies met tezamen 6000 deelnemers, liet zien dat een hoge vitamine D inname zorgde voor een beter verloop van de ziekte. Ook hebben vrouwen met een hogere hoeveelheid vitamine D in het bloed een betere overleving als ze borstkanker hebben of hebben gehad. Dit werd bevestigd in een overzichtsstudie uit 2016. Een groot onderzoek uit 2017 waar ruim 1600 vrouwen die borstkanker hebben gehad werden gevolgd, liet ook zien dat vrouwen die een hogere hoeveelheid vitamine D in het bloed hadden een betere overleving hadden. Dit lijkt nog sterker te gelden voor vrouwen voor de menopauze die niet alleen een betere overleving hadden, maar ook langere tijd leefden zonder terugkeer van de kanker of zonder dat er uitzaaiingen kwamen. Een hogere hoeveelheid vitamine D betekent dat de vrouwen geen tekort aan vitamine D hadden.

Meer over vitamine D

Wat is vitamine D en waarvoor heb ik het nodig? Dat leest u bij Vitamine D.

Vitamine D status controleren

Omdat veel onderzoeken consequent aantonen dat vrouwen met borstkanker een lage hoeveelheid vitamine D in het bloed hebben is het verstandig om uw vitamine D status te laten controleren door een arts of diëtist.

Als de hoeveelheid vitamine D in het bloed te laag is kunnen zij u adviseren over het gebruik van een vitamine D supplement om dit tekort op te heffen. Er zijn echter nog geen resultaten bekend naar het effect van zeer hoge doseringen vitamine D op het verloop van de ziekte. Het advies is daarom om niet op eigen initiatief hoge doseringen vitamine D te slikken.

Vitamine D tegen botontkalking

Volg de richtlijnen om botontkalking te voorkomen: wees actief en beweeg dagelijks in de buitenlucht en let op uw voeding. Volg de aanbevelingen van het Voedingscentrum voor een gezonde voeding. Verder kan extra vitamine D helpen botontkalking tegen te gaan bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar. Boven de 70 jaar helpt extra vitamine D bij mannen en vrouwen het risico op vallen en botbreuken te verminderen.

Doe de vitamine D test om te ontdekken of u extra vitamine D nodig heeft. Als u twijfelt of uw vitamine D gehalte in het bloed goed is, kunt u dit laten controleren door uw arts of diëtist. Als u een tekort heeft, is het verstandig om dit aan te vullen tot de benodigde hoeveelheid.

Bij het Voedingscentrum vindt u een tabel met wie hoeveel vitamine D moet slikken. Wanneer er geen tekort is aan vitamine D in uw bloed en valt u niet binnen de groepen waarvoor een advies geldt, dan adviseren wij u om geen vitamine D-supplement te slikken.