Voedingsenkankerinfo.nl is een programma van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Op deze website worden vragen beantwoord over voeding en de preventie van kanker, voeding rondom de behandeling van kanker en voeding ná de behandeling van kanker.
In 2013 is de samenwerking tussen IKNL, WUR en LWDO van start gegaan. Doel van deze samenwerking is de voedingszorg bij patiënten met kanker en bij mensen die kanker hebben gehad te verbeteren. Sinds 2017 is de website Voedingenkankerinfo.nl ondergebracht bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is al ruim 20 jaar de autoriteit in Nederland op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds wil dat door gezonde keuzes in voeding en leeftijd minder mensen kanker krijgen, meer mensen kanker overleven en de kwaliteit van leven tijdens en na kanker toeneemt.

Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) is een kennis- en kwaliteitsinstituut voor de oncologische en palliatieve zorg met de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) als belangrijkste basis.

Als onafhankelijk instituut biedt IKNL actief ondersteuning bij het verbeteren van de oncologische en palliatieve zorg. Op basis van cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie doen we onderzoek, faciliteren we regionale en landelijke samenwerking en ondersteunen we kwaliteitsverbetering in de praktijk.

Wageningen UR is een kennisinstelling die binnen het domein ‘gezonde voeding en leefomgeving’ niet alleen hoogwaardige kennis ontwikkelt, maar ook helpt deze kennis overal ter wereld toe te passen. Al meer dan 20 jaar wordt binnen de afdeling Humane Voeding van de WUR onderzoek gedaan op het gebied van Voeding en Kanker. Meer informatie over lopende studies vindt u bij Voeding en Kanker Studies.

De Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO) is een vereniging van oncologie diëtisten uit heel Nederland. Het doel van de LWDO is het optimaliseren van de voedingszorg op het gebied van de oncologie.

Deze website is in de startfase gefinancierd door Alpe d’Huzes. Alpe d’Huzes heeft als missie het bevorderen en ondersteunen van (wetenschappelijk) onderzoek naar kanker in alle mogelijke vormen, zodat mensen Goed, Gelukkig en Gezond kunnen leven met kanker. Alpe d’HuZes is opgericht met als doel de onmacht die door kanker ontstaat, om te zetten in kracht.

Adviesraad

Dit project wordt ondersteund door een adviesraad. De adviesraad is zo samengesteld dat alle disciplines en organisaties op het gebied van voeding en/of kanker zijn vertegenwoordigd met een goede spreiding over heel Nederland. De adviesraad bestaat uit:

  • Patiënten
  • Medisch oncologen
  • Huisartsen
  • Oncologie diëtisten
  • Oncologie verpleegkundigen
  • Docenten
  • Implementatie experts
  • Communicatie experts
  • Voedingswetenschappers
  • Wetenschappers kwalitatief onderzoek
  • Kankerepidemiologen

  • Organisaties (IKNL, KWF Kankerbestrijding, Alpe d’Huzes)

Recepten

De recepten voor deze website zijn ontwikkeld door Hutten Catering Veghel. De gerechten zijn op smaak getest door patiënten tijdens hun periode van chemotherapie.

Het initiële ontwerp, en de initiële structuur en lay-out van deze website zijn gemaakt door The Online Scientist (www.theonlinescientist.com)

Het wetenschappelijke team achter Voeding en Kanker info

Ir. Merel van Veen

Diëtist en Voedings-wetenschapper

Merel van Veen, werkzaam bij Integraal Kankercentrum Nederland, doet als promovendus onderzoek naar hoe de communicatie rondom voeding bij kanker kan worden verbeterd.

Dr. José Breedveld

Coördinator Voeding en kanker

José Breedveld, werkzaam bij Wereld Kanker Onderzoek Fonds voor het leven en kanker programma. Ze houdt zich bezig met het implementeren van informatievoorziening over voeding en leefstijl tijdens en na kanker.

Anika Adriaans

Diëtist en onderzoeks-medewerker

Anika Adriaans, werkzaam bij Wereld Kanker Onderzoek Fonds, draagt zorg voor de website en beantwoordt vragen van patiënten en professionals.

De redactie achter Voeding en Kanker info

Prof. dr. ir. Ellen Kampman

Hoogleraar Voeding en ziekte

Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte, Wageningen University & Research. Het onderzoek van haar onderzoeksgroep ‘Voeding en Kanker’ is gericht op voeding bij het ontstaan van kanker, en voeding tijdens en na behandeling voor kanker.

Dr. Sandra Beijer

Diëtist en Senior onderzoeker

Sandra Beijer, werkzaam bij Integraal Kankercentrum Nederland, initieert, coördineert en begeleidt onderzoeks- en voorlichtingsprojecten op het gebied van voeding en kanker zowel tijdens als na de behandeling.

Jeanne Vogel

Oncologisch diëtist

Jeanne Vogel, hoofdredacteur van het Handboek Voeding bij kanker en de Algemene en tumorspecifieke voedingsrichtlijnen bij kanker, denkt vanuit haar jarenlange praktische expertise mee om de informatie op de website te optimaliseren voor patiënt en professional.