In 2013 is de samenwerking tussen IKNL, WUR en LWDO van start gegaan. Doel van deze samenwerking is de voedingszorg bij patiënten met kanker en bij mensen die kanker hebben gehad te verbeteren.

Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) is het kennis- en kwaliteitsinstituut voor professionals en bestuurders in de oncologische en palliatieve zorg. Het doel is om de oncologische en palliatieve zorg continu te verbeteren. Iedere patiënt heeft recht op optimale oncologische en palliatieve zorg. Om te waarborgen dat de kwaliteit van zorg overal zo hoog mogelijk is, voert IKNL zijn taak landelijk uit maar mét oog voor de regionale verschillen.

Wageningen UR is een kennisinstelling die binnen het domein ‘gezonde voeding en leefomgeving’ niet alleen hoogwaardige kennis ontwikkelt, maar ook helpt deze kennis overal ter wereld toe te passen. Al meer dan 20 jaar wordt binnen de afdeling Humane Voeding van de WUR onderzoek gedaan op het gebied van Voeding en Kanker. Meer informatie over lopende studies vindt u bij Voeding en Kanker Studies.

De Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO) is een vereniging van oncologie diëtisten uit heel Nederland. Het doel van de LWDO is het optimaliseren van de voedingszorg op het gebied van de oncologie.

Deze samenwerking wordt gefinancierd door Alpe d’Huzes. Alpe d’Huzes heeft als missie het bevorderen en ondersteunen van (wetenschappelijk) onderzoek naar kanker in alle mogelijke vormen, zodat mensen Goed, Gelukkig en Gezond kunnen leven met kanker. Alpe d’HuZes is opgericht met als doel de onmacht die door kanker ontstaat, om te zetten in kracht.

Adviesraad

Dit project wordt ondersteund door een adviesraad. De adviesraad is zo samengesteld dat alle disciplines en organisaties op het gebied van voeding en/of kanker zijn vertegenwoordigd met een goede spreiding over heel Nederland. De adviesraad bestaat uit de volgende groepen personen:

 • Patiënten
 • Medisch oncologen
 • Huisartsen
 • Oncologie diëtisten
 • Oncologie verpleegkundigen
 • Docenten
 • Implementatie experts
 • Communicatie experts
 • Voedingswetenschappers
 • Wetenschappers kwalitatief onderzoek
 • Kanker epidemiologen
 • Organisaties (IKNL, KWF, Alpe d’Huzes, Wereld Kanker Onderzoek Fonds)

Recepten

De recepten voor deze website zijn ontwikkeld door Hutten Catering Veghel. De gerechten zijn op smaak getest door patiënten tijdens hun periode van chemotherapie.

Het wetenschappelijke team achter Voeding en Kanker info

Ellen-Kampman-over-ons

prof. dr. ir. Ellen Kampman

Professor Voeding en Kanker

Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Kanker Wageningen Universiteit, VU Amsterdam, Radboudumc. Het onderzoek van haar onderzoeksgroep is gericht op voeding bij het ontstaan van kanker, en voeding tijdens en na behandeling voor kanker.

Sandra-Beijer

dr. Sandra Beijer

Diëtist en Epidemioloog

Sandra Beijer, werkzaam bij Integraal Kankercentrum Nederland, initieert, coördineert en begeleidt onderzoeks- en voorlichtingsprojecten op het gebied van voeding en kanker zowel tijdens als na de behandeling.

Merel van Veen

ir. Merel van Veen

Diëtist en Voedingswetenschapper

Merel van Veen, werkzaam bij Integraal Kankercentrum Nederland, doet als promovendus onderzoek naar hoe de communicatie rondom voeding bij kanker kan worden verbeterd.