Ingrediënten

  • 1 witte kool
  • 5 takjes lavas (fijngehakt)
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 2 el gedroogde paddenstoelen
  • 100 gram roomboter (+ 20 gram om te bakken)
  • 1 scheutje zonnebloemolie

Voedingswaarde per 100 g

1 portie is ongeveer 240 g
Energie 139 kcal / 582 kJ
Eiwitten 2,5 g

Bereidingswijze

  1. Breng in een grote pan ruim water met zout aan de kook. Leg de kool in zijn geheel in het water en doe de deksel op de pan. Kook de witte kool zo’n 30 minuten totdat deze helemaal gaar is.
  2. Haal de kool uit de pan, laat hem goed afkoelen en snijd hem in 4 plakken van ongeveer 2 cm dik.
  3. Pureer de gedroogde paddenstoelen, knoflook, de sjalot en de lavas met een staafmixer of keukenmachine.
  4. Breng de roomboter op kamertemperatuur en meng hier met een vork het paddenstoelen/lavas-mengsel doorheen. Breng de boter op smaak met zout en peper.
  5. Verwarm in een koekenpan een klontje boter en een scheut zonnebloemolie. Bak de koolplakken in 3 minuten per kant krokant en goudbruin. Breng op smaak met peper.
  6. Serveer de gebakken kool met de paddenstoelen/lavas-boter.

Bewaaradvies: maximaal 3 dagen in de koelkast.