Sla geen maaltijden over; gebruik dagelijks een ontbijt, middag- en avondmaaltijd. Wen u eraan om tussendoortjes te nemen; kies tenminste 2 x en zo mogelijk 3x per dag iets extra’s bij de koffie of thee.

In dit overzicht vindt u voorbeelden van hartige en zoete snacks, die de extra eiwitten en calorieën bevatten, die u nodig hebt. Probeer verschillende snacks uit. Zeker als u last hebt van smaakveranderingen kunnen producten, die u misschien niet gewend bent, nu wel goed smaken. Probeer regelmatig in beweging te komen. Door een stukje te wandelen of te fietsen wordt uw eetlust beter en wordt voeding effectiever benut voor weerstand en spieropbouw.

1 handje pinda’s, cashewnoten of borrelnootjes

Zoete snacks Hartige snacks
Koek en gebak Vlees, vis en kaas
1 puntje appel- of slagroomgebak 1 saucijzenbroodje of worstenbroodje
1 tompouce 1 kaasbroodje
1 amandelbroodje of koffiebroodje of een croissant 1 haring of kleine paling
1 gevulde koek 1 zure haring of rolmops
1 plak cake 2 kleine cervelaatworstjes (zoals bifi)
1 plak ontbijtkoek of eierkoek met boter 2 plakken boerenleverworst
1 mueslireep 1 stokje vlees- of kipsa
1 liga koek een paar blokjes of puntjes volvette Nederlandse of Franse kaas
1 pannenkoek met suiker of honing schaaltje tapas van vlees, vis, mosselen, garnalen of kaas
 1 muffin 1 gekookte eitje (met mayonaise)
1 belgische wafel 3 knakworstjes of 6 kleine knakworstjes
 1 gevulde speculaaskoek
Zuivelsnacks  Frituur
 1 beker volle chocolademelk (met slagroom)  1 kroket of 2 bitterballen
 1 schaaltje slagroomvla  1 frikadel
 1 bordje griesmeel-, rijste- of havermoutpap  1 kleine portie friet
 1 cupje danoontje  2 vissticks
 1 schaaltje bavarois of chocolademousse  2 stukjes kibbeling
 1 bolletje roomijs of kleine roomijsjes  Noten en pinda’s
 1 glas advocaat met slagroom  1 handje pinda’s, cashewnoten of borrelnootjes
 1 glas milkshake
 1 glas ijskoffie (met slagroom)  Hartige snacks
 1 bakje kwark of yoghurt met fruit   1 handje chips

 

Tips voor meer energie (calorieën)

Warme maaltijd

  • Neem weinig soep, bouillon of rauwkost bij de maaltijd. Soep en rauwkost vullen de maag en bevatten weinig calorieën.
  • Neem vaker vettere vleessoorten zoals worst, gehakt, doorregen rund- en varkensvlees, gepaneerd vlees, ragout, spek.
  • Vettere vissoorten zijn zalm, gebakken vis.
  • Gebruik royaal jus, saus of mayonnaise.
  • Roer extra boter, margarine of scheutje (olijf)olie door groente of puree.
  • Probeer gebakken aardappelen, patates frites en rösti.
  • Gebruik volle zuivelproducten zoals volle yoghurt en kwark, volle (slagroom)vla, roomijs (met slagroom), bavarois, chocolademousse.
  • Probeer flensjes of pannenkoek met boter en suiker of stroop.

Drinken

  • Drink eerst een glas volle melk, chocolademelk of vruchtensap en pas daarna koffie of thee.
  • Gebruik in koffie en thee ruim suiker of honing.
  • Gebruik koffieroom of slagroom in plaats van koffiemelk.
  • Kies geen light, magere of halfvolle dranken of snacks.

 

Broodmaaltijd

  • Smeer dik boter of margarine op brood, beschuit, crackers, koek.
  • Beleg royaal met
    • volvette (room)kaas of smeerkaas
    • vettere vleeswaren zoals worst, paté, (smeer)leverworst
    • vette vis zoals haring, paling, makreel, sardines
    • zalm-. krab-, ei-, vleessalade
    • pindakaas, chocoladehagel, pasta, jam
  • Drink volle melk, volle chocolademelk, volle drinkyoghurt.
  • Vervang het brood eens door een bordje pap van volle melk met royaal suiker.
  • Vervang brood eens door een maaltijdsoep met extra vlees-, gehakt-, kip- of visvulling en extra room of crème fraiche en met een zuivelnagerecht.