Voeding en Kanker info - BroccoliNee, er zijn geen aanwijzingen dat broccoli en spruitjes de werking van chemotherapie beïnvloeden. Als u dat lekker vindt kunt u dus gerust spruitjes en broccoli eten rondom de chemotherapie. Broccoli en spruitjes passen binnen een gezonde voeding.

Broccoli en spruitjes tijdens chemo

Broccoli, spruitjes en andere koolsoorten zoals rode en witte kool zijn lid van dezelfde plantenfamilie: de kruisbloemigen. Er is geen bewijs dat spruitjes en broccoli de werking van chemotherapie beïnvloeden. Er zijn wel heel summiere aanwijzingen uit onderzoek met proefdieren en in reageerbuisjes dat een stof die uit deze groente is gehaald (isothiocyanate) de werking van chemotherapie kan verbeteren.

Het is onbekend of dit ook voor mensen geldt omdat dit niet is onderzocht. Het onderzoek is echter alleen gedaan met deze stof. Hierdoor kunnen de resultaten niet vertaald worden naar het eten van spruitjes en broccoli. In deze groente zitten immers nog heel veel andere stoffen, die elkaar allemaal beïnvloeden. Het is dan ook niet nodig om tijdens chemotherapie geen spruitjes of broccoli te eten maar het is ook niet nodig om hier extra van te eten. Het advies is om te variëren in groenten zodat u van de verschillende vitamines en mineralen en andere voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt. Bij variatie is ook de kans dat u teveel van een bepaalde stof binnenkrijgt veel minder.

Broccoli en spruitjes passen in een gezonde voeding. Het is goed om veel groenten en fruit te eten en het is goed als broccoli en spruitjes daar regelmatig in voorkomen. Hoe u dit kunt doen, kunt u lezen bij Aanbevelingen en Zijn verse producten beter dan kant en klaarproducten?. Bovendien is het belangrijk om te variëren in uw voeding. Meer hierover leest u bij Kankerpreventie.