Deze website is een samenwerking tussen:Voeding en Kanker info is een samenwerking tussen
Toggle SlidingBar Area

Voeding na de behandeling

In de periode na de behandeling gaat u langzaam weer uw leven oppakken. Het zal niet altijd gemakkelijk zijn om alles wat u de laatste tijd heeft meegemaakt een plaats te geven in het dagelijks leven. U voelt zich misschien angstig of onzeker over de toekomst. Mogelijk heeft u nog klachten die door de behandeling zijn veroorzaakt en kunt u nog niet uit de voeten zoals u graag zou willen.

Doordat u kanker heeft gekregen en hiervoor bent behandeld is uw leven veranderd. Hierdoor moet u opnieuw de balans vinden, moet u met alle veranderingen proberen om te gaan, zodat u uw leven kunt leiden zoals u dat het liefste zou doen. Hierbij kan het helpen dat u de regie over uw leven weer in eigen hand neemt, dat u zelf veranderingen in gang zet die een positief effect hebben op hoe u in het leven staat.

Veranderingen in het eetpatroon en de mate van beweging zijn zaken die u zelf in de hand heeft, u kunt hier zelf iets aan doen. Maar we kunnen ons voorstellen dat u niet precies weet waar u goed aan doet en dat u nadat de behandeling tegen kanker is afgerond veel vragen heeft over voeding.

Wat kan ik eten om zo snel mogelijk te herstellen? Kan ik iets doen om ervoor te zorgen dat ik niet nogmaals kanker krijg? Heeft het zin om supplementen te slikken? Moet ik afvallen en hoe doe ik dat dan? Zijn er speciale voedingsmiddelen die het risico op terugkeer van de kanker kunnen verminderen? Zijn er bepaalde producten die schadelijk zijn als je kanker hebt gehad?

Voor recepten die passen binnen een goede voeding na de behandeling kunt u kijken bij de recepten van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: en bij het Voedingscentrum.


WCRF-small

Wat kan ik doen om mijn kans om nogmaals kanker te krijgen te verkleinen?

Aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft de huidig beschikbare wetenschappelijke onderzoeken bestudeerd en de adviezen voor voeding en beweging als u kanker hebt gehad op een rij gezet. Daarnaast hebben onze wetenschappers antwoord gegeven op vragen waar veel mensen die kanker hebben gehad mee worstelen. Zo kunt u aan de slag met wetenschappelijk verantwoorde adviezen.
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft acht aanbevelingen opgesteld om de kans op het opnieuw krijgen van kanker te verkleinen:

1Zorg voor een zo laag mogelijk gewicht en een slanke taille, maar vermijd ondergewicht.

Overgewicht en obesitas verhogen het risico op kanker, met name dikke darmkanker, borstkanker en prostaatkanker. Door gezond te eten en regelmatig te bewegen behoudt u een gezond gewicht.

2Beweeg iedere dag minimaal 30 minuten.

Lichaamsbeweging kan u beschermen tegen verschillende soorten kanker, waaronder darmkanker en borstkanker. Regelmatige lichaamsbeweging helpt tevens overgewicht en obesitas voorkomen. Iedere vorm van lichaamsbeweging draagt al bij aan een gezondere leefwijze.

3Eet minder calorierijk voedsel en drink weinig suikerrijke dranken.

Dranken met veel suiker zijn een belangrijke oorzaak van overgewicht. Voorbeelden zijn frisdranken, fruitdranken en (gezoete) vruchtensappen. Drink bij voorkeur water, thee en koffie zonder suiker.

Calorierijke voeding bevat meestal weinig vitaminen en mineralen en veel ongezonde vetten en suikers. Deze voedingsmiddelen vergroten de kans op obesitas en dus ook op kanker. Vervang deze producten door groente en fruit.

4Eet veel groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten en varieer zo veel mogelijk.

Groenten, fruit en andere vezelrijke producten kunnen u tegen kanker beschermen. Bijvoorbeeld kanker in de mond, maag en darm. Eet daarom iedere dag twee ons groente en twee stuks fruit.

5Eet minder rood vlees (zoals rund- en varkensvlees) en eet liever geen bewerkt vlees (zoals ham, spek of salami).

Onderzoek toont aan dat het eten van rood en bewerkt vlees het risico op darmkanker verhoogt. Rood vlees is bijvoorbeeld rundvlees, lamsvlees en varkensvlees. Bewerkt vlees is al het vlees dat is gerookt, gezouten of op een andere manier geconserveerd door het toevoegen van conserveringsmiddelen. Eet per week niet meer dan 500 gram rood vlees.

Wanneer u geen vleeswaren op brood eet wil dit zeggen dat u maximaal 4 tot 5 keer per week een stukje vlees ter grootte van een tartaartje mag eten. Vermijd het eten van bewerkt vlees zoals ham, salami en worst.

6Drink liever geen alcohol. Als u wel alcohol wilt drinken, neem dan per dag niet meer dan 1 glas (voor vrouwen) of 2 glazen (voor mannen).

Om kanker te voorkomen, kunt het beste geen alcohol drinken. Alcohol verhoogt de kans op verschillende soorten kanker, waaronder mondkanker en borstkanker. Alcohol verlaagt echter de kans op het krijgen van bepaalde vormen hart- en vaatziekten.

7Eet minder zout of gezouten voedsel.

Zout voedsel en voedsel bewerkt met zout kunnen het risico op maagkanker verhogen. Gebruik bij voorkeur kruiden en specerijen om uw voedsel te bereiden. Onthoud dat veel kant-en-klare producten veel zout kunnen bevatten.

8 Vertrouw niet op voedingssupplementen om u tegen kanker te beschermen.

Onderzoek toont aan dat een hoge dosis van bepaalde voedingssupplementen het risico op kanker kan beïnvloeden. Het is beter om alle benodigde voedingsstoffen via uw voeding binnen te krijgen. Sommige groepen mensen kunnen baat hebben bij voedingssupplementen.

En natuurlijk… niet roken!

Vragen over voeding na de behandeling


Wat is goed om te eten bij botontkalking?

Om botontkalking (ook osteoporose genoemd) zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk om voldoende calcium en vitamine D binnen te krijgen. Ook bewegen is belangrijk om sterke botten te houden. Cal [...]

Kunnen abrikozenpitten helpen tegen kanker?

Nee, zeer zeker niet. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat abrikozenpitten niet als anti-kanker-therapie werken. Abrikozenpitten zijn schadelijk Abrikozenpitten (en ook appelpitten, kersenpitten, [...]

Is een afspraak met een diëtist nuttig?

Ja, een afspraak met een diëtist kan zeker nuttig zijn. Advies vragen Om zo goed mogelijk te herstellen, een goede voedingstoestand te behouden of op te bouwen of kanker te voorkomen kunt u veel zelf [...]

Is suiker kankerverwekkend?

Nee, suiker is niet kankerverwekkend. Wetenschappelijk onderzoek laat geen verband zien tussen het krijgen van kanker en suikergebruik. Wel kan een hoge suikerinname en het gebruik van suikerrijke pro [...]