Artikel droge mond bij kankerEen droge mond wordt veroorzaakt door een tekort aan speeksel. Een droge mond kan het gevolg zijn van bestraling in het hoofd-halsgebied, sommige vormen van chemotherapie, uitdroging, niet eten en drinken, bijwerking van medicijnen, en roken.

De droge mond ten gevolge van bestraling kan, afhankelijk van de dosis van de bestraling, blijvend zijn. Veel drinken lost over het algemeen het probleem van droge mond niet op.

Voedingstips


  • Spray of spoel regelmatig de mond.

  • Naast het bevochtigen van de mond met deze zoutoplossing bestaan er ook verschillende soorten kunstspeeksel. Bespreek met uw verpleegkundige of mondhygiënist of dit voor u prettig kan zijn. U kunt kunstspeeksel zonder recept verkrijgen bij de apotheek.

    Voeg twee theelepels keukenzout toe aan 1 liter (lauw) water). Spoel met water na Bewaar de oplossing in de koelkast en niet langer dan een dag. Maak ieder dag een nieuwe oplossing klaar. Bij de drogist en apotheek zijn kleine sprayflacons verkrijgbaar voor thuis en onderweg.

  • Zorg dat u altijd drinken bij de hand heeft.

  • Zorg dat u altijd wat te drinken binnen bereik heeft, ook ’s nachts. Neem ook onderweg altijd een waterflesje mee. Neem gedurende dag kleine slokjes water om de mond regelmatig te bevochtigen.

  • Zorg voor een goede mondhygiëne.

  • De kans op ontstekingen en tandbederf zijn bij een droge mond groter. Poets na elke maaltijd, maar maximaal vier keer per dag met een zachte tandenborstel en tandpasta met fluoride of gebruik een mentholvrije of milde tandpasta. Spoel uw mond zorgvuldig na elke maaltijd en na het gebruik van suikerrijke of zure producten. Maak uw kunstgebit regelmatig schoon met een milde zeep.

    Verzorg uw lippen goed. Vet tegen uitdroging, uw lippen regelmatig in met een lippenbalsem. Uit hygiënisch oogpunt heeft een tube lippenbalsem de voorkeur

  • Maak gebruik van friszure voedingsmiddelen.

  • Friszure producten kunnen aanmaak van dun speeksel stimuleren. Denk aan ananas, augurk, komkommer, zilveruitjes, appel, tomaat, citroen of sinaasappel. Bij slijmvliesbeschadigingen in de mond zijn zure voedingsmiddelen echter te pijnlijk.

  • Blijf goed kauwen.

  • Kauwen stimuleert de productie van speeksel. Door bijvoorbeeld op (suikervrije) kauwgom, komkommer of stukjes wortel te kauwen kunnen de speekselklieren in werking worden gezet. Ook zuigen op waterijs, een snoepje of pepermunt kan helpen om meer speeksel aan te maken.

  • Drink tijdens het eten.

  • Neem bij iedere hap vast voedsel iets drinken zodat door kauwen het vocht met het vaste voedsel wordt vermengd. Gebruik dranken om harde voedingsmiddelen zachter te maken. Denk aan het dippen van een koekje in de thee of melk en brood in soep of bouillon.

  • Wees ruim met jus en sauzen.

  • Maak tijdens de maaltijd gebruik van extra jus, saus, crème fraîche, mayonaise, boter of ragout. Dit helpt om de maaltijd zachter te maken en gemakkelijker te kunnen eten. Ook een pastagerecht met extra saus kan prettig zijn. Wanneer u soep neemt, zorg ervoor dat dit een goed gevulde maaltijdsoep is, zodat u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Bouillon bevat onvoldoende voedingsstoffen voor een hele maaltijd, maar kan wel tijdens de maaltijd gedronken worden om de mond te bevochtigen met een hartige smaak.

  • Kies zachte, smeuïge voeding.

  • Zachte, smeuïge voeding: Brood kunt u vervangen door verschillende soorten pap, vla, kwark of drinkontbijt. Kies ook eens voor ontbijtproducten als muesli of cornflakes met yoghurt of melk. Brood kan ook zonder korst gegeten worden met een smeuïg beleg, zoals smeerkaas, roerei, paté, leverpastei, pindakaas, jam, honing, fijngemaakt fruit, vlees-, ei- of vissalade. Voeg extra boter, room, crème fraîche, mayonaise of olie toe om de voeding zachter te maken.