Voeding en Kanker info - baking sodaNiets, dat enig effect op kanker heeft. Er zijn geen studies die aantonen dat het gebruik van natriumbicarbonaat het lichaam minder zuur kan maken. Het idee dat natriumbicarbonaat om die reden kan worden toegepast om kanker te genezen, mist dan ook elke grond.

Wat is natriumbicarbonaat?

Natriumbicarbonaat is ook wel bekend als (baking) soda, bakpoeder, zuiveringszout en maagzout. Het is goed verkrijgbaar in de winkel en heeft een veelzijdige toepassing in het huishouden. Natriumbicarbonaat wordt onder andere gebruikt als rijsmiddel in gebak en kan veelvoudig toegepast worden als reinigingsmiddel in huis. Natriumbicarbonaat wordt van oudsher voor diverse kwaaltjes ingezet zoals voor de ontsmetting van wondjes of tegen brandend maagzuur.

pH buffersysteem in het lichaam

Er is geen bewijs gevonden dat natriumbicarbonaat de pH-waarde van het bloed kan beïnvloeden, dus het bloed minder zuur zou maken. Dit komt omdat het lichaam een buffer in het bloed heeft die veranderingen in de pH snel opvangt. Deze buffer reageert direct waardoor de pH waarde altijd binnen de toegestane waardes blijft. Meer over de pH-waardes in het lichaam is te lezen bij Heeft het drinken van basisch water een gunstige invloed? Bovendien reageert het natriumbicarbonaat na inname direct met het maagzuur. Er wordt dan koolzuur gevormd die met uitademen uit het lichaam verdwijnt. Na deze reactie met het maagzuur is het natriumbicarbonaat al vrijwel verdwenen en kan de buffer in het bloed verdere schommelingen goed opvangen.