Voeding en Kanker info - KoffiebonenNee, koffie van gebrande koffiebonen is niet kankerverwekkend. Bij een normaal gebruik van koffie (ongeveer 5 koppen per dag) draagt de acrylamide in koffie van gebrande bonen niet bij aan het ontstaan van kanker. Het drinken van koffie lijkt een beschermend effect te hebben op het krijgen van bepaalde soorten kanker.

Acrylamide in koffiebonen

Geroosterde koffiebonen bevatten acrylamide, wat een kankerverwekkende stof is in een bepaalde hoge dosis. Tijdens het roosterproces stijgt in eerste instantie de hoeveelheid acrylamide in koffiebonen. Vanaf twee minuten roosteren neemt de hoeveelheid acrylamide weer af. De gebruikelijke roostertijd (medium roast) is drie minuten. Medium roast koffiebonen bevatten ongeveer 200 microgram acrylamide per kilo koffiebonen. Het is onbekend waarom de acrylamide weer daalt tijdens het roosterproces.

Kleine hoeveelheden acrylamide in koffie

Voeding en Kanker -koffieDe acrylamide gemeten in koffiebonen komt volledig terecht in de koffie. Alleen verse espresso (van gemalen koffiebonen) bevat slechts 75% van de hoeveelheid in de bonen. Doordat er voor het zetten van een kopje espresso meer koffiebonen worden gebruikt dan voor gewone koffie, is de hoeveelheid acrylamide voor beide kopjes vergelijkbaar. Een kopje koffie bevat 1,25 – 2,5 microgram acrylamide per kop van 125 ml.

Acrylamide in koffie niet kankerverwekkend

De Europese voedsel en waren autoriteit (EFSA) schrijft in een rapport dat de hoeveelheid acrylamide in de voeding niet lijkt bij te dragen aan het ontstaan van kanker. Toch is de blootstelling aan acrylamide via de voeding een punt waarop gelet moet worden. Het gaat dan met name om acrylamide wat gevormd wordt bij frituren en bakken. In de beschikbare wetenschappelijke literatuur is onduidelijk welke hoeveelheid acrylamide kankerverwekkend is bij mensen. Er wordt een onderscheid gemaakt in een lage en hoge inname van de stof. Bij een gebruik van vijf kopjes koffie per dag is de acrylamide inname 6,25 – 12,5 microgram afhankelijk van de koffiesoort. Dit is een lage hoeveelheid.

Beschermend effect van koffie

In een aantal studies is een beschermend effect gevonden van het drinken van koffie op het ontstaan van kanker van het baarmoederslijmvlies, de lever, de mond- en keelholte, blaas, borst, dikke darm, slokdarm, leukemie en alvleesklier. Er is geen overeenstemming gevonden hoeveel koffie nodig is om dit beschermende effect te bereiken. Per studie wordt een andere hoeveelheid koffie onderzocht. Vanaf 2 – 3 koppen lijkt er een beschermend effect op te treden.

Cafeïne

Koffie bevat cafeïne. Bij het Voedingscentrum kunt u lezen wat de effecten kunnen zijn van cafeïne en wat een passend koffiegebruik is als u gevoelig bent voor cafeïne en bijvoorbeeld last hebt van slapeloosheid of rusteloosheid.

Koffie tijdens de behandeling

Als u wordt behandeld is er doorgaans geen enkel bezwaar tegen het gebruik van koffie. Een veelvoorkomend verschijnsel is wel dat koffie dan niet meer goed smaakt. Meer hierover leest u bij Is het normaal om koffie opeens niet meer lekker te vinden?. Omdat koffie een stimulerend effect heeft op de darmwerking is het soms ook nuttig om het gebruik van koffie te beperken als u last heeft van diarree. Meer hierover leest u bij Ik heb diarree, wat nu?