Rode vruchtenFruit kan het risico op bepaalde vormen van kanker verlagen en mogelijk na de behandeling ook het risico op terugkeer van de ziekte verminderen. Hierbij is rood fruit niet beter dan andere soorten fruit. Fruit bevat onder andere vezels en draagt daarmee bij aan een goede stoelgang. Dit helpt om het risico op diverse vormen van kanker te verlagen.

Onder rode vruchten wordt verstaan: Aardbeien, rode bessen, frambozen, cranberries, bramen, zwarte en blauwe bessen. Dit is vooral seizoensfruit. Omdat deze vruchten ook diepgevroren verkrijgbaar zijn kunnen ze toch het hele jaar door gebruikt worden. Zie meer over vers versus bevroren fruit bij Zijn verse producten beter dan kant-en-klaar producten?

Wetenschappelijk onderzoek

Een aantal overzichtsartikelen laten zien dat enkele stoffen uit rood fruit een gunstig effect hebben op kankercellen. De stoffen lieten tumorcellen afsterven en lieten de gezonde cellen intact. Door dit effect zou de tumor kunnen afnemen. Deze onderzoeken zijn alleen gedaan in reageerbuisjes. Maar onderzoek in reageerbuisjes kan niet direct worden vertaald naar de mens. In het menselijk lichaam gedragen stoffen zich heel anders en verlopen processen ook heel anders dan in reageerbuisjes.

Er zijn meerdere studies waarbij gezonde mensen dagelijks vers fruit, sap of een concentraat kregen van o.a. blauwe bessen, cranberry en zwarte bessen. De deelnemers van het onderzoek gebruikten dagelijks een hoge dosering gedurende meerdere weken. Om het effect te meten is in bloed onderzocht in welk opzicht de antioxidant-waarde veranderden. Bij de meeste van deze studies is gezien dat het antioxidant niveau in het bloed niet of een heel klein beetje werd verhoogd tijdens de studie. Er is niet gekeken of en hoelang het effect na de studie is gebleven. Ook is gekeken naar DNA-stabiliteit, want schade aan het DNA in cellen kan wijzen op een voorstadium van kanker. In de korte periode waarin de onderzoeken zijn gedaan is de DNA-structuur niet veranderd. Er is geen deugdelijk bewijs dat rode vruchten of specifieke stoffen hieruit bijdragen in het voorkomen van kanker. Volgens het laatste rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds kan fruit mogelijk helpen om het risico te verlagen op slokdarm-, long- en maagkanker.

Gevarieerde voeding

Het eten van rood fruit past goed binnen gezonde voeding en kan gebruikt worden om te variëren met fruit. Zie verder bij Aanbevelingen. Fruit levert een bijdrage aan het verlagen van het risico op kanker en mogelijk op het risico op terugkeer van de ziekte als de tumor is behandeld.