Voeding en Kanker info - Cholesterol atheroscleroseDat is lastig te zeggen. Er zijn geen aanwijzingen dat een hoog cholesterolgehalte in het bloed direct effect heeft op het krijgen van kanker.

Maar een hoog cholesterolgehalte kan onderdeel zijn van het zogenaamde ‘metabole syndroom’ dat wil zeggen dat het gepaard gaat met overgewicht, een verstoorde bloedsuiker, een verhoogde bloeddruk en een hoog cholesterol (met daarbij een laag High-Density-Lipoproteïne (HDL) cholesterol). Door meer te bewegen en af te vallen neemt het risico op het krijgen van kanker af en daalt ook het cholesterol.

Er zijn wel aanwijzingen dat een relatief hoog gehalte aan het gunstige type cholesterol (het HDL cholesterol) de kans op het krijgen van kanker verkleint.

Cholesterol

Cholesterol is een belangrijk onderdeel van het zenuwstelsel, hormonen en van de celwand. Cholesterol komt maar voor een klein deel via het eten van cholesterolrijke voedingsmiddelen in het lichaam. Het meeste cholesterol maakt het lichaam in de lever aan.

De hoeveelheid vet in de voeding en met name de hoeveelheid verzadigde vetzuren in de voeding is van belang om het cholesterolgehalte in het bloed op een goed, dat wil zeggen niet te hoog peil te houden. Het is daarom belangrijk niet teveel producten met verzadigd vet te eten en vooral producten met onverzadigde vetzuren te kiezen, zoals vette vis, noten, zachte smeervetten, vloeibare margarine en olie. Meer informatie over cholesterol leest u bij het Voedingscentrum.

HDL en LDL cholesterol – the good and the bad guy

Er zijn twee soorten cholesterol: het gunstige HDL en het ongunstige Low-Desity-lipoproteïne (LDL). LDL cholesterol vervoert het cholesterol van de lever naar het lichaam. Een hoog gehalte aan het ongunstige LDL cholesterol kan ervoor zorgen dat de bloedvaten dichtslibben. Dit is één van de oorzaken van een hartinfarct of beroerte.

Het HDL cholesterol heeft een gunstig effect doordat het cholesterol vanuit het lichaam naar de lever transporteert waar het wordt afgebroken. Voor het lichaam is het gunstig als het totaal cholesterol op een goed peil is en het gunstige HDL cholesterol hoog is en het ongunstige LDL cholesterol laag.

Als er gesproken wordt over een te hoog cholesterolgehalte in het bloed, gaat dit om het LDL cholesterol of om de verhouding totaal cholesterol/HDL.

In de tabel kunt u zien of uw cholesterolgehalte of de verhouding tussen totaal cholesterol en HDL cholesterol ongunstig is.

 Type Cholesterol mmol/l Het cholesterolgehalte is
Totaal cholesterol lager dan 5,0 normaal
5,0 – 6,4 licht verhoogd
6,5 – 7,9 verhoogd
hoger dan 8,0 sterk verhoogd
Verhouding totaal cholesterol/

HDL cholesterol

4,0 – 8,0 licht tot matig verhoogd
hoger dan 8,0 sterk verhoogd
LDL cholesterol lager of gelijk aan 2,5 normaal
HDL cholesterol Mannen: hoger of gelijk aan 1,0 normaal
Vrouwen: hoger of gelijk aan 1,2 normaal

Een relatief hoog HDL cholesterol is gunstig

Uit onderzoek waarbij grote groepen mensen zijn bestudeerd, blijkt dat mannen met een hoog niveau van het gunstige HDL cholesterol minder vaak prostaatkanker krijgen dan mannen met een laag HDL cholesterol. Ook bij een andere grote overzichtsstudie, waar mannen en vrouwen bekeken zijn, bleek dat mensen met een hoog HDL minder vaak kanker kregen dan mensen met een lager HDL. Ook dit onderzoek lijkt dus in de richting te wijzen dat een hoger HDL een lager risico op het krijgen van kanker geeft.

Een hoog HDL cholesterol lijkt te beschermen tegen het krijgen van kanker. Het is dus verstandig om te proberen het totaal cholesterol te verlagen en daarbij het HDL cholesterol te verhogen. Dit kunt u doen door te kiezen voor onverzadigde vetten. Daarnaast is het wijs om verzadigde vetten zoveel mogelijk te vermijden. Onverzadigde vetten zitten in vloeibare vetten zoals olie en vloeibare bak- en braadproducten en vis.

Metabool syndroom en cholesterol

Andersom kan er niet worden gezegd dat een laag HDL cholesterol direct zorgt voor een groter risico op het krijgen van kanker. Toch hebben veel mensen met een laag HDL cholesterol last van meer gezondheidsproblemen, vaak hebben zij het zogenaamde ‘metabool syndroom’. Dit betekent dat deze mensen overgewicht hebben, een verstoorde bloedsuiker, een verhoogde bloeddruk en een hoog cholesterol (met daarbij een laag HDL cholesterol). Daarnaast kan het HDL cholesterol verlaagd zijn door te weinig lichaamsbeweging. Het is hierdoor moeilijk te zeggen of het lage HDL zelf een risicofactor is voor het krijgen van kanker. Het verhoogde risico op kanker kan ook worden veroorzaakt door overgewicht of te weinig beweging.

Verhoogd cholesterol?

Is uw cholesterol verhoogd? Lees in de brochure van de Hartstichting wat u hieraan kunt doen.