Artikel droge mond bij kankerEen droge mond (xerostomie) wordt veroorzaakt door een tekort aan speeksel (hyposialie). Meestal betreft dit een tekort aan dun waterig speeksel. Bij een droge mond kan de patiënt minder goed spreken, kauwen, slikken en proeven, omdat veel smaakstoffen alleen in opgeloste toestand kunnen worden geproefd of geroken. Speeksel wordt geproduceerd door verschillende speekselklieren.

Normaal produceren de speekselklieren 500-600 ml per dag, maar waarden tot 1.500 ml per dag zijn geen uitzondering. Bij xerostomie is de productie afgenomen tot minder dan 150 ml per dag. Een droge mond kan het gevolg zijn van radiotherapie in het hoofd-halsgebied, sommige vormen van chemotherapie, uitdroging (dehydratie), niet eten en drinken, bijwerking van medicijnen, niet goed ingestelde diabetes mellitus, graft-versus-hostdisease en roken. De droge mond ten gevolge van radiotherapie is, afhankelijk van de stralingsdosis, veelal blijvend.

Aandachtspunten:

  • Sluit dehydratie uit. Bij uitdroging zal na toediening van vocht de mond (tijdelijk) minder droog worden.
  • Bespreek met arts of mondhygiënist het gebruik van speeksel stimulerende middelen of andere middelen ter klachtenverlichting.
  • Als de oorzaak niet dehydraties is: leg de oorzaak van de droge mond uit en bespreek dat veel drinken het probleem doorgaans niet oplost.
  • Wijs op het belang van een goede mondhygiëne.
  • Een zelf te vullen sprayflacon in zakformaat kan een handig hulpmiddel zijn om de mond regelmatig te bevochtigen met een fysiologische zoutoplossing. Door het lage mineralengehalte is kraanwater minder geschikt dan fysiologisch zout, omdat het de slijmvliezen uitdroogt.
  • Adviseer de lucht in de omgeving vochtig te houden door bijvoorbeeld bakjes met water aan de verwarming te hangen, of een luchtbevochtiger in de kamer te zetten.
  • Als deze klacht tot gewichtsverlies leidt, verwijs dan door naar de diëtist.
  • Bespreek met de patiënt deze voedingstips  en geef ze eventueel mee. De voedingstips kunt u hier vinden: https://www.voedingenkankerinfo.nl/voedingstips-bij-een-droge-mond/