Onbedoeld gewichtsverlies

Voeding en kanker onbedoeld gewichtsverlies bij kankerOnbedoeld gewichtsverlies bij kanker kan worden veroorzaakt door onvoldoende inname van voeding, door ontregeling van de stofwisseling door de productie van o.a. cytokines door de tumor of door beiden. Onbedoeld gewichtsverlies is een indicatie van verslechtering van de voedingstoestand.

Uitgangspunt bij het beoordelen van onbedoeld gewichtsverlies is het gebruikelijke gewicht van de patiënt vóór zijn ziekte en niet een ideaalgewicht. Een patiënt met overgewicht die kortgeleden nog veel zwaarder was, heeft mogelijk een slechtere voedingstoestand dan een magere patiënt met een stabiel gewicht. Onbedoeld gewichtsverlies kan voor een patiënt met overgewicht soms als een prettige bijkomstigheid worden ervaren. Maar gewichtsverlies bij kanker is doorgaans ongunstig omdat het vooral verlies van spiermassa betreft.

Medicijnen  hebben een (beperkte) plaats bij de behandeling van de metabole stoornissen die leiden tot slechte eetlust en gewichtsverlies.

Aandachtspunten

Voor meer informatie over gewichtsverlies bij kanker: