Passageklachten darm

Artikel passageklachten darmPassageklachten van de darm ontstaan wanneer door een obstructie of het ontbreken van darmperistaltiek de darm gedeeltelijk of geheel wordt afgesloten en een ileus ontstaat. Bij een totale afsluiting of ontbreken van darmperistaltiek is er geen passage van voedsel of ontlasting meer mogelijk en staat voedselonthouding (niets per os) voorop, mogelijk met toediening van parenteraal vocht en elektrolyten. Bij een gedeeltelijke afsluiting is er onvoldoende consensus over welke voeding bij welke mate van obstructie geadviseerd kan worden. Voedsel zou kunnen passeren als die voeding geen grove onverteerbare bestanddelen en grove vezels bevat.

Grove vezels kunnen de darmperistaltiek meer aanzetten, hetgeen ongewenst kan zijn. Dat maakt dat er behoefte is aan een voeding die geen grove voedingsvezels of grove onverteerbare resten bevat. Vooral de mate van grofheid van de voedingsbestanddelen speelt een rol. Gladde pindakaas is bijvoorbeeld wel mogelijk, maar pinda’s niet. Onder een voeding met ‘fijne’ vezels wordt een viskeuze voeding verstaan die goed glijdt en fijne of fijngemaakte (gekauwde of gemalen) vezels bevat.

Het komt er in de praktijk op neer dat alle voeding goed moet worden gekauwd of gemalen. Voedingsmiddelen waarbij dat niet goed mogelijk is, moeten in dat geval vermeden worden.

Aandachtspunten: