Smaak- en reukverandering

Artikel smaak en reuk verandering bij kankerBij 55-75% van de patiënten met kanker komen smaak- en reukveranderingen voor. De sensatie van een aangename smaak en reuk vervalt en daardoor het plezier in eten. Deze veranderingen kunnen een tijdelijk karakter hebben, maar ook lang voortduren en soms permanent zijn.

Smaak- en reukveranderingen en aversie tegen bepaald voedsel ontstaan als gevolg van:

Door smaak- en reukstoornissen ervaart de patiënt de dagelijkse maaltijden vaak als frustrerend en teleurstellend. De smaakbeleving verandert doordat de smaakdrempels voor zoet, zuur, zout en bitter zowel verhoogd als verlaagd kunnen zijn. Hierdoor wordt voedsel heel anders geproefd of smaakt het niet meer. De verwachting van smaak komt niet overeen met de ervaring. Dit levert veel frustratie op. Dat is lastig voor de patiënt, maar zeker ook voor zijn naasten.
Als de slijmvliezen niet gevoelig zijn, kunnen producten met een uitgesproken of sterke smaak een goede keus zijn om een aangename smaaksensatie te realiseren. Bij gevoelige slijmvliezen zijn juist zachte smaken aangewezen.

Aandachtspunten: