Is er bezwaar tegen het gebruik van alcohol?

Een glas wijn bij het eten en een biertje na het werk. Alcohol drinken is voor veel mensen onderdeel van het dagelijks leven. Er is echter sterk bewijs dat alcohol de kans op kanker vergroot.

Lees in dit artikel over alcohol en de preventie van kanker, en over alcohol tijdens en na behandeling voor kanker.

Alcohol en de preventie van kanker

Om je kans op kanker te verkleinen, kun je het beste geen alcohol drinken. Als je wel wilt drinken, neem dan niet meer dan één glas alcohol per dag. Ons advies geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Alcohol vergroot de kans op verschillende soorten kanker, namelijk mond-, keel- en strottenhoofdkanker, slokdarmkanker, maagkanker, leverkanker, borstkanker en darmkanker.

Het maakt niet uit of je wijn, bier of whisky drinkt. Het gaat om de alcohol (ethanol) zelf die schadelijk is. De hoeveelheid alcohol van alcoholische dranken is per standaardglas ongeveer gelijk, namelijk 10 gram.

Eén glas wijn per dag gezond?
Nee, dat is niet juist. Er is niet met zekerheid te zeggen dat matige consumptie van alcohol je zou kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Er is geen reden om voor je gezondheid alcohol te gaan drinken. Mogelijke voordelen wegen niet op tegen de nadelen.

Lees onze tips voor minder alcohol

Alcohol bij de behandeling voor kanker

Tijdens de behandeling voor kanker kan alcohol ervoor zorgen dat de chemotherapie minder werkzaam is. Alcohol heeft namelijk een activerende invloed op de werking van leverenzymen, waardoor de afbraak van de chemotherapie juist sneller verloopt en de therapie daardoor mogelijk minder effectief is. Daarnaast kunnen flavonoïden in alcoholische dranken zoals wijn de verspreiding van geneesmiddelen in het lichaam verstoren.

Wanneer je wordt behandeld of medicijnen gebruikt, vraag altijd aan je arts of je alcohol mag drinken. Bij een gevoelige of pijnlijke mond, door de behandelingen of bij een tumor in de mond, keel of slokdarm wordt alcohol afgeraden.

Alcohol na de behandeling

Na de behandeling gelden de adviezen ter preventie van kanker: het beste is om geen alcohol te drinken. Wil je toch alcohol drinken, neem dan niet meer dan één glas per dag.