Hoe kun je omgaan met het onbegrip dat je ervaart? Of hoe kun je omgaan met je gevoel van verantwoordelijkheid? Op deze vragen zijn geen makkelijke antwoorden te geven. Iedereen ervaart dit anders. Hier vind je persoonlijke ervaringen van anderen die hetzelfde hebben meegemaakt. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Misschien brengen deze ervaringen jou op nieuwe ideeën.

Klik op de teksten om te lezen hoe andere mensen met kanker én hun naasten dit ervaren.

Praten over moeilijk eten

Klik hier voor de ervaringen van anderen
Begrijpen anderen jou niet? Het is belangrijk dat jouw naasten weten hoe je je voelt als het eten moeilijk gaat. Je hoeft in dit gesprek geen oplossing te vinden voor het moeilijk eten. Soms zijn er geen oplossingen voor het moeilijk eten. Dan kan het fijn zijn als anderen weten hoe jij je voelt.

“Mijn dochters willen dat ik meer eet. Ik heb de verpleegkundige verteld dat ik verdrietig ben omdat het eten zo moeilijk gaat. Ik heb samen met de verpleegkundige aan mijn dochters verteld over mijn verdriet. Nu dringen zij minder aan zodat ik niet verdrietig word. En ik probeer vaker kleinere porties te eten”

“Ik ben bang dat mijn man niet beter wordt omdat hij weinig eet. Ik heb dit gezegd tegen mijn man. Hij wist al dat ik mij zorgen maak. Hij vindt dat ik te veel op eten aandring. Hij voelt zich verdrietig als ik voor hem kook. Omdat hij al dat eten toch niet op krijgt. Ik let nu minder op het eten. We weten nu allebei wat we denken over het eten. Nu kunnen we er soms zelfs samen om lachen”

Afspraken maken over het eten

Klik hier voor de ervaringen van anderen
Naasten van iemand met kanker zorgen vaak met liefde voor het eten. Ze vinden het belangrijk dat hun dierbare goed of gezond eet. Als het eten moeilijk gaat kan dit soms aanvoelen alsof je niet begrepen wordt. Om ‘pushen’ te voorkomen kan het helpen om afspraken te maken over eten. Zo weten naasten hoe ze zo goed mogelijk voor hun dierbare kunnen zorgen zonder aan te dringen.

“Ik heb met mijn dochter gepraat. Over het eten tijdens de chemokuren en de bestraling. We hebben afspraken gemaakt. Deze afspraken hebben we opgeschreven. Mijn dochter wil goed voor mij zorgen. Daardoor wist ze precies hoe. Na iedere kuur maken we weer nieuwe afspraken”

Samen eten

Klik hier voor de ervaringen van anderen
Door het moeilijk eten kan het lastig zijn om samen te eten. Vaak willen mensen ondanks de moeilijkheden toch samen blijven eten. Zoek met elkaar naar oplossingen die de maaltijd voor iedereen zo prettig mogelijk maken. Anderen bedachten deze oplossingen:
  • eerder beginnen met eten
  • dien eerst op wat makkelijk te eten is, daarna wat lastiger te eten is
  • schep alleen op wat je ook op krijgt
  • ga van tafel als het eten niet (meer) lukt

“Als we samen aten was iedereen eerder klaar. Ik vond dat vervelend. Ik wil niet dat anderen op mij wachten. Nu begin ik eerder. Daarna komt de rest aan tafel, en zijn we tegelijk klaar met eten”

“Ik at vaak met lange tanden. Ik had niet in de gaten dat anderen het erg vinden als ik niet kan eten. We hebben nu afgesproken dat ik pak wat ik wel kan eten zodat ik er voor de gezelligheid bij kan zitten”

Aandacht hebben voor het eten van de naasten

Klik hier voor de ervaringen van anderen
Ook voor naasten is eten belangrijk. Bespreek ook wat het moeilijk eten met naasten doet. Genieten zij nog wel van het eten? Hoe voelen zij zich tijdens de maaltijden?

“Ik heb geen zin om alleen voor mezelf te koken. We gaan nu twee keer per week samen bij mijn zus eten. Zij vindt het leuk om voor ons koken. En wij vinden het leuk om aan tafel te zitten. Zo houden we sociaal contact“

“Mijn vrouw vindt het fijn als ik goed blijf eten ondanks haar ziekte. We hebben afgesproken dat ook ik blijf letten op mijn eten. En dat we samen opletten dat ik blijf eten wat ik belangrijk vind voor mijn gezondheid. Het voelt goed dat we nu voor elkaars eten zorgen”

Hulp bij praten over moeilijk eten

Wil je hier over praten met je naasten of een zorgverlener? Hier vind je voorbeeldvragen. Misschien kunnen deze voorbeeldvragen jou helpen om het gesprek te beginnen.

Nuttige websites

Ben je op zoek naar aanvullende informatie? Hier vind je websites die jou misschien kunnen helpen.

Startpagina

Naar de pagina
Gevoelens door het moeilijk eten