Er zijn aanwijzingen dat het hebben van overgewicht of obesitas de kans op het nogmaals krijgen van borstkanker vergroot.

 

Wat is overgewicht?

Bij overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht) is er te veel vet in het lichaam opgeslagen. Overgewicht en obesitas ontstaan als de hoeveelheid energie die iemand binnenkrijgt via eten en drinken voor een langere tijd hoger is dan het lichaam verbruikt (verbrandt).

De Body Mass Index (BMI) geeft aan of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lichaamslengte. Je berekent je BMI door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lichaamslengte in meters. Stel je weegt 80 kilo en je bent is 1,70 meter lang. Dan is je BMI 80/(1,70×1,70) = 27,7.

Een gezonde BMI ligt tussen de 18,5 en de 24,9. Bij een BMI van 25-30 heb je overgewicht. Bij een BMI boven de 30 is er sprake van obesitas. Gebruik onze BMI-calculator om je BMI snel en makkelijk te berekenen.

Wat blijkt uit onderzoek?

Uit het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat er aanwijzingen zijn dat het hebben van overgewicht binnen twaalf maanden na de eerste diagnose borstkanker het risico op het opnieuw ontwikkelen van borstkanker verhoogd. Dit gaat dus om vrouwen die al overgewicht hadden voor de diagnose, of binnen het jaar na diagnose overgewicht ontwikkelden. Het bewijs hiervoor is nog beperkt. Er is meer onderzoek nodig.

Ook blijkt uit recent onderzoek dat overgewicht van invloed is op de overlevingskansen na de diagnose borstkanker. Het is minder gunstig om op volwassen leeftijd (20-50 jaar) gedurende langere tijd overgewicht te hebben. Ook is de mate van overgewicht van invloed: meer overgewicht is minder gunstig.

Ons advies

Probeer overgewicht te voorkomen en/of om zoveel mogelijk weer op een gezond gewicht te komen (BMI 25 of lager). Lees hier onze adviezen om af te vallen als je door de behandeling te zwaar bent geworden.

Lees ook:
Leidt afvallen bij overgewicht tot een daling van markers voor borstkanker?
Hoe kan ik voorkomen dat ik aankom tijdens de behandeling?

Arnold, M.,  Charvat, H., Freisling, H., Noh, H., Adami, H., Soerjomataram, I. and  Weiderpass, E. (2019) Adulthood overweight and survival from breast and colorectal cancer in Swedish women Cancer Epidemiol Biomarkers Prev.

Boeing, H. (2013). “Obesity and cancer–the update 2013.” Best Practice & Research Clinical Endocrinology & Metabolism 27(2): 219-227.

Carmichael, A. (2006). “Obesity and prognosis of breast cancer.” Obesity Reviews 7(4): 333-340.

Hauner, D., et al. (2011). “The effect of overweight and nutrition on prognosis in breast cancer.” Deutsches Ärzteblatt International 108(47): 795.

World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research (2018). Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. Continuous Update Project Expert Report. Available at dietandcancerreport.org