Helpen sojaproducten de kans op kanker te verkleinen? - WKOF

Helpen sojaproducten de kans op kanker te verkleinen?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Het is niet duidelijk of soja invloed heeft op de kans op kanker. Onderzoek laat verschillende resultaten zien.

Ons advies

Er is nog meer onderzoek nodig voordat wij een aanbeveling over soja en kanker kunnen doen. Voor nu is het advies om maximaal twee tot drie porties sojaproducten per dag te eten of drinken (1 portie is 1 beker of 1 glas sojamelk of 1 vleesvervanger zoals tempéh of tofu).

Sojasupplementen (pillen, poeders, preparaten) kunnen grote hoeveelheden isoflavonen bevatten. Het is niet altijd duidelijk hoeveel isoflavonen een preparaat bevat. We weten niet wat de invloed van deze sojasupplementen is op kanker. Gebruik daarom geen sojasupplementen.

Wat is soja?

Soja is afkomstig van de sojaboon. Van deze peulvrucht worden sojaproducten gemaakt zoals vleesvervangers en andere vegetarische producten. Ook soja ’zuivel’ (sojadrink, sojapudding, sojayoghurt) en producten zoals tofu en tempéh. Daarnaast wordt soja ook in veel levensmiddelen verwerkt. Op de verpakking staat of een product soja bevat. Soja is rijk aan eiwit, onverzadigd vet en bevat ijzer en vitamine B1.


Een samenwerking tussen