Helpt het slikken van antioxidanten kanker te voorkomen?

Voeding en Kanker info - sinaasappel vitaminepil

Nee. Het slikken van supplementen met antioxidanten helpt niet om kanker te voorkomen.

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van cellen kunnen tegengaan. Deze beschadiging wordt veroorzaakt door agressieve stoffen, vrije radicalen. Vrije radicalen komen vrij bij de gewone stofwisseling van de cel, bijvoorbeeld bij de celdeling. Daarnaast worden ze gevormd bij onbeschermd zonnen, roken en bij ziekten, zoals bij bepaalde ontstekingsreacties en bij brandwonden, bloedvergiftiging of bijvoorbeeld na een ongeluk of grote operatie.

Vrije radicalen zijn stoffen die in sommige gevallen gezonde cellen kunnen aanzetten tot abnormaal gedrag. Een voorbeeld van zulk abnormaal gedrag is ongeremde celdeling. Dit ongeremd delen van cellen kan leiden tot kanker. Ook kunnen cellen beschadigd worden door vrije radicalen, hierdoor kunnen hart- en vaatziekten ontstaan.

Beschadiging van DNA door vrije radicalen

Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van cellen kunnen tegengaan. Deze DNA-beschadiging wordt veroorzaakt door agressieve stoffen, de vrije radicalen. Vrije radicalen komen voor in de atmosfeer (door luchtverontreiniging), voedsel en in ons eigen lichaam. Vrije radicalen komen vrij bij de gewone stofwisseling van de cel, bijvoorbeeld bij celdeling, energie productie of eiwitten omzetting. Daarnaast worden ze gevormd door onbeschermd zonnen, roken en bij bepaalde ontstekingsreacties zoals bij brandwonden, bloedvergifiting of bijvoorbeeld na een ongeluk of grote operatie.

Antioxidanten in voeding

Groenten, fruit en graanproducten bevatten grote hoeveelheden antioxidanten. Groenten en fruit in de vorm van vitamine C en E en graanproducten in de vorm van selenium. Ook sommige E-nummers die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd zijn antioxidanten.

Supplementen met antioxidanten

Er zijn supplementen te koop waar antioxidanten in zitten. Er zijn supplementen met normale doseringen (tot 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid-ADH) en met hoge doseringen (meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid).

Wat is bekend uit onderzoek?

Sommige mensen slikken tabletten met antioxidanten om het risico om kanker te krijgen te verminderen. Uit onderzoek bij mensen is gebleken dat kanker niet kan worden voorkomen door supplementen met hoge doseringen antioxidanten te slikken.

Ons advies

Wanneer je voldoende en gevarieerd kunt eten, is het absoluut niet nodig om extra antioxidanten te slikken. De enige reden om extra vitamines en mineralen (en hiermee dus antioxidanten) te nemen is wanneer je een tekort hieraan hebt. In dat geval kun je na overleg met je huisarts of diëtist een supplement slikken met maximaal 100% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) vitamines en/of mineralen. De dosering van het supplement kun je vinden op het etiket.

Als je bang bent dat je een tekort hebt aan vitaminen en/of mineralen, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of om naar een diëtist te gaan voor advies op maat.