Is het aan te bevelen om selenium als voedingssupplement te nemen?

Voeding en Kanker info - Granen-volkoren

Nee, onze voeding bevat voldoende selenium. Er is geen bewijs dat extra selenium in de vorm van supplementen bijdraagt aan het voorkomen van kanker of dat het helpt om terugkeer van de tumor of het ontstaan van uitzaaiingen te voorkomen. Het gebruik van selenium supplementen is niet zonder risico omdat je via supplementen al snel te veel selenium binnenkrijgt en teveel selenium giftig kan zijn.

Wat is selenium?

Selenium, ook bekend als seleen, werkt als antioxidant. Daarnaast helpt selenium in het lichaam zware metalen uit de voeding minder schadelijk te maken. Selenium kom vooral voor in volkorengranen, vlees, vis, eieren, zuivel, groenten en fruit. Een tekort aan selenium kan hartproblemen veroorzaken. Uit de Nederlandse Voedselconsumptie Peiling 2012-2016 blijkt dat bijna iedereen in Nederland voldoende selenium via de voeding binnenkrijgt. In een hoge dosis is selenium giftig en veroorzaakt vrij ernstige klachten.

Wat blijkt uit onderzoek?

Er is weinig bewijs dat een hoge hoeveelheid selenium in het bloed een verlaagd risico geeft op het ontstaan van kanker.
Lees verder over het wetenschappelijk onderzoek.

Ons advies

Het verhogen van de selenium inname lijkt zinvol bij mensen die een laag seleniumgehalte in het bloed hebben. Om je selenium inname te verhogen kun je dagelijks gebruik maken van volkorenproducten, groenten en fruit, aangevuld met zuivel, eieren en/of vlees en vis. Met een gezond voedingspatroon dat voldoende groenten en fruit bevat is extra inname selenium niet nodig. Het wordt afgeraden om een selenium supplement te gebruiken, omdat je via supplementen al snel te veel selenium binnenkrijgt en te veel selenium giftig kan zijn.

Lees ook:

Heeft selenium een positief effect op de behandeling van prostaatkanker?

Vond je dit artikel interessant en wil je op de hoogte gehouden worden van de nieuwste ontwikkelingen over voeding en kanker? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:
Ja, ik wil me graag aanmelden

 

Lees hier verder over het wetenschappelijk onderzoek

Uit een overzichtsartikel blijkt dat er weinig bewijs is dat hoge hoeveelheden selenium in het bloed de kans op het krijgen van kanker verkleind.
Hierbij zijn groepen mensen vergeleken die een voedingssupplement met selenium of een nepsupplement (placebo) kregen. Ook is er gekeken of mensen met een goed seleniumgehalte in het bloed een kleinere kans hebben op het ontstaan van kanker dan mensen met een laag seleniumgehalte in het bloed.
In dit artikel is gekeken naar meerdere soorten kanker: borst, blaas, prostaat, maag en dikkedarmkanker. Hoewel werd gevonden dat mensen met een goed seleniumgehalte in het bloed minder vaak kanker ontwikkelden, melden de auteurs van het artikel dat dit niet hoeft te zijn veroorzaakt door selenium, maar ook door de producten waar selenium in zit.
Overige vitamines en vezels in groenten en fruit waar selenium onder andere in zit, spelen ook een rol in bij het voorkomen van kanker. Mensen met een gevarieerde voeding met voldoende groenten en fruit hebben een lager risico op kanker, dat niet hoeft te zijn veroorzaakt door selenium.
Selenium na kanker
In de literatuur is slechts één onderzoek beschikbaar waarbij is gekeken naar het effect van seleniumsuppletie na het verwijderen van longkanker in een vroeg stadium. Deelnemers aan het onderzoek kregen 48 maanden lang 200 microgram selenium. De conclusie van deze studie is dat de deelnemers van die extra selenium geen voordeel hadden ten opzichte van de groep die een placebo kregen. In de eerste vijf jaar na de diagnose waren in beide groepen ongeveer evenveel patiënten overleden.