Is het zinvol om antioxidanten te slikken tijdens chemotherapie?

Voeding en kanker info - pillen

Er is meer onderzoek nodig om antwoord te kunnen geven op de vraag of het zinvol en veilig is om antioxidanten te slikken tijdens chemotherapie.

 

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten is een verzamelnaam voor de vitamines E en C, bètacaroteen, glutathion, seleen, zink en bioactieve stoffen, zoals flavonoïden uit groente en fruit. Antioxidanten zitten in onze voeding en worden daarnaast ook als supplement verkocht. Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van cellen kunnen tegengaan. Deze beschadiging wordt veroorzaakt door agressieve stoffen: vrije radicalen. Vrije radicalen komen vrij bij de stofwisseling van de cel, bijvoorbeeld bij de celdeling. Daarnaast worden ze gevormd bij onbeschermd zonnen, roken en bij ziekten zoals bij bepaalde ontstekingsreacties en bij brandwonden, bloedvergiftiging of bijvoorbeeld na een ongeluk of grote operatie.

Vrije radicalen zijn stoffen die in sommige gevallen gezonde cellen kunnen aanzetten tot abnormaal gedrag. Een voorbeeld van zulk abnormaal gedrag is ongeremde celdeling. Dit ongeremd delen van cellen kan leiden tot kanker. Ook kunnen cellen beschadigd worden door vrije radicalen, hierdoor kunnen hart- en vaatziekten ontstaan.

Wat is bekend uit onderzoek?

Er zijn studies die laten zien dat hoge doseringen antioxidanten kunnen helpen tegen de bijwerkingen van chemotherapie. Er zijn echter ook studies waar de werking van de chemotherapie negatief beïnvloed leek te worden; de chemotherapie leek minder goed te werken.

De werking van sommige soorten chemotherapie is juist dat er vrije radicalen gevormd worden om de tumor (kanker) te beschadigen. Als deze vrije radicalen weggevangen worden door antioxidanten zal de chemotherapie minder goed werken. De antioxidanten beschermen dan de tumor.

Ons advies

Wanneer je voldoende en gevarieerd kunt eten, is het niet nodig om extra antioxidanten te slikken gedurende de chemotherapie. De enige reden om extra vitamines en mineralen (en hiermee dus antioxidanten) te nemen is wanneer je een tekort hieraan hebt. In dat geval kun je na overleg met je huisarts of diëtist een supplement slikken met maximaal 100% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) vitamines en/of mineralen. De dosering van het supplement kun je vinden op het etiket.

Als je start met het innemen van verrijkte voeding of drink– of sondevoeding, stop dan met het supplement. Drink- en sondevoeding bevatten al voldoende vitaminen en mineralen.

Als je bang bent dat je een tekort hebt aan vitaminen en/of mineralen, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of om naar een diëtist te gaan voor advies op maat.

Vertel het altijd aan je arts en diëtist als je supplementen gebruikt of wilt gaan gebruiken. Dit is belangrijk voor hen om te weten voor je behandeling.