Is het zinvol om tijdens de behandeling van kanker voedingssupplementen te slikken?

Voeding en Kanker info - vitaminepillen

Nee, meestal heeft het geen zin om tijdens de behandeling van kanker voedingssupplementen te slikken. Als je volgens de adviezen van het Voedingscentrum eet en drinkt krijg je voldoende vitamines en mineralen binnen. Bovendien zijn er risico’s als je tijdens de behandeling voedingssupplementen slikt. Vitamine- en mineralensupplementen kunnen namelijk de werking van bestraling en chemotherapie verminderen.
Wij raden daarom aan om alleen supplementen te slikken als je een tekort hebt aan vitamines en/of mineralen. Kies altijd een supplement met maximaal 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Als je tijdens bestraling of chemotherapie voedingssupplementen wilt gebruiken, bespreek dit dan altijd eerst met je behandelend arts en diëtist.

Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding en bevatten vitamines, mineralen of bepaalde bioactieve stoffen. Voedingssupplementen zijn er in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes. Soms bevatten ze één stof, zoals vitamine C, en soms een combinatie van stoffen zoals een multivitamine-supplement.

Wat blijkt uit onderzoek?

Mogelijke bijwerkingen van de behandeling voor kanker kunnen door het gebruik van supplementen verminderd worden. Maar naast dit goede effect kunnen supplementen van vitaminen en mineralen ook ongunstige effecten hebben. Zo kunnen supplementen mogelijk de vorming en groei van tumoren stimuleren.

Ook kunnen supplementen met de behandeling reageren. Zo blijken grote hoeveelheden vitaminen bij de behandeling tot ongewenste, giftige effecten te kunnen leiden. Bovendien wordt in een aantal onderzoeken een minder goed effect van de behandeling en een slechtere overleving gevonden bij de groep patiënten die supplementen kreeg toegediend.

Ons advies

Als je door kanker of door de bijwerkingen van de behandeling niet goed of onvoldoende kunt eten, kun je mogelijk een tekort krijgen aan bepaalde vitamines en mineralen. Het is dan belangrijk om samen met een diëtist naar je eten en drinken te kijken. Een diëtist kan dan bepalen of een aanvulling met supplementen nodig is.

Vitamines en mineralen in de vorm van een supplement kunnen dan tijdelijk een nuttige aanvulling zijn. Kies altijd voor een supplement met maximaal 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).

Als je weer beter gaat eten, of als je verrijkte voeding of drink– of sondevoeding gaat nemen, dan kun je in overleg met je arts of diëtist weer stoppen met het supplement.

Lees ook: Helpen supplementen kanker te voorkomen?