Voeding en Kanker info - Koelkast

We horen en lezen vaak dat er ziekmakende of schadelijke stoffen in ons eten zitten. Maar is dat eigenlijk wel zo? Veroorzaken bepaalde stoffen in de voeding kanker? Wat doet ons lichaam hiermee?

Voedsel wordt uitgebreid gecontroleerd

De European Food Safety Authority (EFSA) is een bureau (agentschap) van de Europese Unie die onafhankelijke wetenschappelijke adviezen geeft over voedselveiligheid. Hierop wordt het Europese beleid en de Europese wetgeving op gebied van voedselveiligheid gebaseerd. In Nederland houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de veiligheid van voedsel goed in de gaten. Ook controleren ze of de wetten worden nageleefd. Als het niet veilig is, halen zij het product van de markt. Hier wordt zowel gekeken naar schadelijke stoffen in de voeding, als naar ziekteverwekkers zoals schadelijke bacteriën. De laatste jaren zijn er veel schandalen geweest. Ook zijn er regelmatig producten uit de schappen gehaald. Dit laat zien dat er goed op de veiligheid van ons voedsel wordt gelet. Bovendien worden de opsporingstechnieken steeds beter. Hierdoor worden schadelijke stoffen eerder opgemerkt. Dit is goed voor de veiligheid van ons voedsel. U kunt er dus vanuit gaan dat er alles aan gedaan wordt om te zorgen dat het eten wat u in de winkel koopt veilig is.

Lever maakt schadelijke stoffen onschadelijk

In ieder voedingsmiddel kunnen zowel goede als minder goede stoffen zitten. Het is daarom belangrijk om uw eten en drinken te variëren. De minder goede stoffen zijn alleen in een bepaalde dosis schadelijk. Deze dosis verschilt per stof. Het lichaam heeft een aantal mechanismen om deze stoffen onschadelijk te maken. De lever maakt de meeste stoffen onschadelijk. De stof wordt vervolgens door het lichaam uitgescheiden in de urine of in de ontlasting. Een voorbeeld hierbij is vette vis. Vette vis bevat onder andere gezonde vetzuren, die bijvoorbeeld belangrijk zijn voor onze hersenen. Vette vis kan echter ook zware metalen bevatten. Daarom is het advies om niet vaker dan een keer per week vette vis te eten, dan is het veilig. Een ander voorbeeld zijn groene groenten. Groene groenten zijn heel gezond, omdat ze veel vitaminen, mineralen en vezels bevatten. Groene groenten bevatten echter ook nitraat, wat door het lichaam wordt omgezet in nitriet en kankverwerkennd is als het in grote hoeveelheden aanwezig is. Bij het eten van normale porties (zo’n 250 gram groente per dag) krijgt u geen gevaarlijke hoeveelheden binnen. Het voordeel van de vette vis en de groene groenten is in deze voorbeelden veel groter dan het risico.

Meer over voedselveiligheid

Meer lezen bij de verschillende instanties voor voedselveiligheid

Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit

European Food Safety Authority

Voedingscentrum