Mensen met coeliakie hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van bepaalde soorten kanker. Het gaat hierbij om specifieke, veelal zeldzame vormen van kanker in de darm, keel en slokdarm en in de lymfeklieren. Hoewel de kans op kanker is verhoogd, krijgen de meeste patiënten met coeliakie geen kanker.

Het verhoogde risico op kanker is zeker aanwezig, maar is niet zo hoog als vroeger werd gedacht. Er zijn aanwijzingen dat na meer dan vijf jaar behandeling met een streng glutenvrij dieet de verhoogde kans op kanker afneemt. Onderzoek heeft aangetoond dat het belangrijk is gluten strikt te vermijden. Mensen met coeliakie  die zich heel streng aan hun glutenvrije dieet houden, verlagen hiermee hun kans op het krijgen van deze vormen van kanker. Deze vormen van kanker worden namelijk veroorzaakt door beschadiging van de darm door het eten van voedingsmiddelen met gluten.

Glutensensitiviteit: risico op kanker onbekend

Bij glutensensitiviteit is geen coeliakie is aangetoond maar hebben patiënten wel de bijbehorend klachten zoals bijvoorbeeld winderigheid, chronische diarree en vermoeidheid. Ook bij deze mensen nemen de klachten af door het volgen van een glutenvrij dieet. Er is nog onvoldoende lange termijn onderzoek gedaan naar deze aandoening. Daarom is nog niet bekend of mensen met glutensensitiviteit ook een verhoogd risico hebben op kanker.

Glutenvrij dieet alleen bij coeliakie en glutensensitiviteit

Er zijn geen aanwijzingen dat mensen met kanker die géén coeliakie hebben, baat hebben bij een glutenvrij dieet. Ook zijn er geen aanwijzingen dat een glutenvrij dieet voor mensen zonder coeliakie kanker kan voorkomen.

Voor meer informatie over het glutenvrij dieet bij coeliakie: https://www.glutenvrij.nl/, de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging.