Voeding en Kanker info - diarree, wc, verstoppingDiarree wordt meestal niet veroorzaakt door voeding. Het maakt soms niet uit wat u eet, de darm reageert bij diarree op alle voeding. Zelfs als u niet eet, kunt u nog last hebben van diarree. Het heeft dus geen zin om uw voeding aan te passen. Probeer dus zoveel mogelijk gewoon te blijven eten en drinken.

Waardoor komt de diarree?

Omdat voeding meestal niet de oorzaak is, is het niet nodig om bepaalde producten te vermijden. Diarree kan veroorzaakt worden door de chemotherapie, maar ook door bestraling als de dunne darm in het bestralingsgebied ligt. Door de bestraling kan het slijmvlies van de dunne darm ontsteken, dit kan diarree tot gevolg hebben.

Wanneer de dikke darm (met name de endeldarm) in het bestralingsgebied ligt kan door irritatie van het slijmvlies de endeldarm zijn opslagcapaciteit verliezen. Hierdoor kan het zijn dat u denkt dat u naar het toilet moet maar er niets komt of dat u vaker ontlasting krijgt in kleine beetjes. Dit lijkt op diarree maar is het niet.

Antibiotica belangrijke oorzaak diarree

Ook kan diarree veroorzaakt worden door het gebruik van antibiotica. De antibiotica doodt bepaalde darmbacteriën waardoor bacteriën die diarree veroorzaken in de darm veel ruimte krijgen om zich te vermeerderen. Verder kan diarree veroorzaakt worden door een tumor in de dikke darm of endeldarm, het operatief verwijderen van een deel van de darm, maar ook door lactose-intolerantie of een verminderde opname van vet. Daarnaast kan diarree veroorzaakt worden door virussen, bacteriën en parasieten.

Darmkanker en overloop diarree

Als u een tumor hebt in de dikke darm of endeldarm, kan uw darm deels afgesloten zijn. Hierdoor kan de dikke ontlasting niet langs de vernauwing. Het vocht uit de ontlasting kan er nog wel langs. Hierdoor lijkt het alsof u diarree hebt. Dit verschijnsel heet overloop diarree. De ontlasting is waterig, u hebt een vol gevoel. Bij overloop diarree is het onverstandig om vezelrijk te eten. Door extra vezels raakt uw darm nog verder gevuld, de diarree zal niet overgaan. Vraag uw arts om advies.

Alvleesklierkanker en vetdiarree

De alvleesklier scheidt stoffen uit die belangrijk zijn bij de vertering van vetten uit de voeding. Bij alvleesklierkanker kan de uitscheiding van deze stoffen verstoord zijn. Hierdoor worden de vetten minder goed opgenomen door de darm. Er ontstaat een vette diarree. Deze vetdiarree blijft vaak drijven in de toiletpot of blijft plakken aan de toiletpot. Bovendien stinkt deze diarree meer en de diarree is lichter van kleur dan gewone diarree. Herkent u uw ontlasting in deze beschrijving? Vertel het uw arts en vraag om advies.

Wat moet ik doen bij diarree?

Er zijn een aantal zaken die u zelf kunt doen als u diarree heeft:

 • Zorg dat u voldoende (ongeveer 2-2,5 liter per dag) drinkt. Door de diarree droogt u sneller uit dan normaal. Dit betekent minimaal 13 glazen of 16 kopjes vocht (water, maar ook andere dranken) per dag. Ook soep, vla, yoghurt en dergelijke tellen mee.
 • Ook is het van belang om minstens 10 gram zout binnen te krijgen per dag, omdat u met de diarree veel zouten verliest. Dit kunt u doen door bouillon te drinken of orale dehydratiezouten (ORS) te gebruiken; als u een infuus heeft kunnen er via het infuus extra vocht en zouten toegediend worden.
 • Neem regelmatig kleine maaltijden.
 • Eet gevarieerd, zonder strenge beperkingen. Stoppende voedingsmiddelen bestaan niet.
 • Beperk het gebruik van producten met de zoetstof sorbitol. Sorbitol zit in sommige lightproducten en in suikervrije kauwgom. U kunt dit beter niet gebruiken omdat sorbitol juist diarree kan veroorzaken.
 • Als de diarree veroorzaakt wordt door het gebruik van antibiotica, is het verstandig om probiotica te gebruiken. Door de antibiotica verdwijnen namelijk ook (deels) de goede darmbacteriën, hierdoor kunt u diarree krijgen. Probiotica bevatten juist deze goede bacteriën, als u deze gebruikt als u diarree ontwikkelt, kunt u de goede darmbacteriën terugbrengen in de darm.  Onderzoek heeft aangetoond dat dit werkt. Probiotica zijn verkrijgbaar in de supermarkt in de vorm van zuivelproducten. Lees op de verpakking of het zuivelproduct probiotica bevat. U kunt het ook bij de apotheek of drogist kopen in de vorm van capsules of poeders.
 • Is de diarree echter veroorzaakt door een ontsteking van het slijmvlies van de darm (mucositis) of heeft u een verminderde afweer, gebruik dan geen probiotica. Vraag aan uw arts waardoor uw diarree veroorzaakt is.
 • Vermijd grote, vetrijke maaltijden (met veel kaas of room, gefrituurd eten), grove vezels, koolzuurhoudende dranken, scherpe kruiden en specerijen zoals (chili)peper, mosterd, knoflook en kruidnagel. Deze producten kunnen allemaal zorgen voor een versnelde darmbeweging, gasvorming of irritatie van de darmslijmvliezen.
 • Gebruik producten met fijne vezels. Vezels binden het overtollige vocht in de ontlasting enigszins.
 • Gebruik melk of melkproducten met mate, maximaal drie porties melk of melkproduct verspreid over de dag. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt worden vaak beter verdragen, omdat een deel van de lactose (dit is de suiker in de melk / melksuiker) in de melk al is afgebroken. De lactose kan een veroorzaker van diarree zijn.
 • Gebruik koffie en alcoholische dranken met mate, zorg in ieder geval dat de koffie niet te sterk is. Koffie heeft een stimulerend effect op de darmwerking.
 • Eet regelmatig en rustig, kauw goed en gebruik vaker kleine maaltijden.
 • Overleg bij aanhoudende diarree met uw arts. Hij/zij kan u medicijnen tegen de diarree voorschrijven.

Zie ook het artikel Voedingstips bij diarree.